Inauguratie paus live op NPO2, zijn wapen en motto

KRO-NCRV zendt de inauguratie live uit op zondag 18 mei. Kardinaal Eijk, Koningin Máxima en premier Schoof aanwezig

image

Foto: Ramon Mangold

Paus Leo XIV wordt op zondag 18 mei officieel ingehuldigd als universeel herder van de Katholieke Kerk. De zogenoemde ‘Mis van het Petrinische Ambt van de Bisschop van Rome’ begint om 10.00 uur en wordt live uitgezonden door KRO-NCRV op NPO2.

Bij de inauguratie van paus Leo XIV worden tientallen staatshoofden en regeringsleiders verwacht en tienduizenden gelovigen. Namens Nederland zijn koningin Máxima en premier Dick Schoof aanwezig. Ook de Belgische koning Filip en koningin Mathilde wonen de plechtigheid bij. Het paar was ook bij de uitvaart van paus Franciscus op 26 april. Kardinaal Eijk vertegenwoordigt de Nederlandse Kerkprovincie bij de installatie.

De nieuwe paus neemt deze zondag de pauselijke insignes in ontvangst: het pallium (een witte wollen schouderband) en de ‘Vissersring’ die speciaal voor hem werd gemaakt. Net als bij het Regina Caeli op 11 mei verwacht het Vaticaan meer dan 100.000 mensen bij de plechtigheid.

De tien hoofden van de Oosterse Katholieke Kerken nemen gewoonlijk ook aan de installatiemis deel, om aan het universele karakter van het pauselijk herderschap uiting te geven. Verder sturen nagenoeg alle niet-katholieke kerken en kerkgenootschappen delegaties.

De ‘Mis van het Begin van het Petrinisch Ambt’ is de belangrijkste viering voor een nieuwe bisschop van Rome. Het markeert het begin van het pontificaat, alhoewel dat al begonnen was zodra hij aan het eind van het conclaaf “Accepto” (“Ik aanvaard het”) zei.

De week na de inauguratie neemt paus Leo XIV de andere drie pauselijke grootbasilieken in bezit: op dinsdag 20 mei vanaf 17.00 uur de Sint-Paulus Buiten de Muren, waar hij het graf van de apostel Paulus zal bezoeken. Op zondagmiddag en -avond 25 mei neemt hij bezit van zowel zijn kathedraal, de aartsbasiliek van Sint-Jan van Lateranen, als van de Sint-Maria de Meerdere.

Tot slot viert de paus op zaterdagochtend 31 mei, het feest van Maria Visitatie met een heilige Mis in de Sint-Pietersbasiliek. Tijdens die viering zal de paus ook een aantal diakens tot priester wijden.

image

Het wapen van paus Leo XIV.

Wapen en motto

Paus Leo XIV koos het motto “In Illo uno unum”, wat betekent “In de Ene zijn wij één”. Deze woorden komen uit Sint Augustinus’ commentaar op Psalm 127, waarin hij uitlegt dat “hoewel wij christenen met velen zijn, wij in de ene Christus één zijn”.

In een interview met Vatican News in 2023 lichtte toen kardinaal Robert Francis Prevost de keuze toe: “Zoals uit mijn bisschoppelijk motto blijkt, behoren eenheid en gemeenschap tot het charisma van de Orde van Sint Augustinus, en ook tot mijn manier van handelen en denken. Ik geloof dat het van groot belang is de gemeenschap in de Kerk te bevorderen, en we weten dat gemeenschap, participatie en missie de drie sleutelwoorden van de synode zijn. Als augustijn is het voor mij fundamenteel om eenheid en gemeenschap te bevorderen.”

De heilige Augustinus zelf benadrukt in zijn reflectie op Psalm 127 het theologische fundament van dit motto: “Christus - hoofd en lichaam - is één enkele mens. En wat is het lichaam van Christus? Zijn Kerk. Hoewel wij christenen met velen zijn, zijn wij één in de ene Christus. Wij zijn velen en wij zijn één - omdat wij met Hem verenigd zijn; is ons Hoofd in de hemel, dan zullen de leden volgen.”

Het schild is diagonaal in tweeën gedeeld. De bovenste helft heeft een blauwe achtergrond met een witte lelie. De onderste helft heeft een lichte achtergrond en toont een gesloten boek met een door een pijl doorboord hart - een verwijzing naar de orde van Sint Augustinus en diens bekeringservaring, die hij samenvatte met de woorden: “Vulnerasti cor meum verbo tuo” (“U hebt mijn hart doorboord met uw Woord”).