Algemeen nieuws

Wat betekent het als we relieken bewaren en vereren? Lees Tussenbeide online

Door: Bisdom Rotterdam donderdag 04 juli 2024

De reliekschrijn in het heiligdom van de HH. Martelaren van Gorcum. (Foto: Bisdom Rotterdam)

Tussenbeide verschijnt voor de Nationale Bedevaart Brielle

Wat betekent het als we relieken bewaren en vereren? In het nieuwe nummer van Tussenbeide schrijft bisschop Van den Hende hierover. Dit jaar ontving het bisdom tijdelijk een reliek van de heilige Bernadette Soubirous en een reliek van de heilige Theresia van Lisieux. Beide keren in een prachtig versierde reliekschrijn.

In het bisdom zelf worden belangrijke relieken bewaard en vereerd in het heiligdom van de Martelaren van Gorcum in Brielle. Ook deze relieken zijn opgeborgen in een bijzondere reliekschrijn. De reliekschrijn in Brielle is gemaakt in 1923 en was eenmaal eerder geopend (in 1957) toen hij in 2019 opnieuw moest worden opengemaakt vanwege een restauratie.

Annemieke de Jong is lid van de bisdomstaf en stelde destijds op verzoek van de bisschop een ‘procesverbaal’ op van het openen van de reliekschrijn (januari) en later het terugplaatsen van de relieken (april) in de gerestaureerde schrijn. In het verslag werd vastgelegd dat alles met gepaste eerbied gebeurde. Zij vertelt hierover in Tussenbeide en doet dat samen met custos pastoor Jack Glas en diaken Iwan Osseweijer van de Bisschoppelijke Brielse Commissie.

Bij het artikel zijn foto’s opgenomen van de reliekschrijn. Voor het eerst is hierbij ook een foto te zien van de binnenzijde van de reliekschrijn.

Kom op zaterdag 6 juli naar Brielle voor de Nationale Bedevaart. Met het thema ‘Hoop doet bidden’ is de Nationale Bedevaart een opmaat naar het jubeljaar 2025 ‘Pelgrims van hoop’. De dag begint om 11:00 uur met een eucharistieviering waarin bisschop Van den Hende hoofdcelebrant is.

Deel dit item

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze tweewekelijkse nieuwsupdate en mis niets.

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze tweewekelijkse nieuwsupdate en mis niets.

Aanmelding aan het verwerken
Er is iets fout gegaan bij het aanmelden
Bedankt voor je aanmelding
× Deze popup niet meer weergeven