Inspiratie

Bisschop: ‘Vrees niet, want je hebt genade gevonden bij God’

Door: Bisdom maandag 26 maart 2018

Foto: Ramon Mangold

Mgr. Van den Hende en jongeren vieren Palmzondag in Leiden

“De paus wil dat we de woorden die Maria te horen krijgt, niet alleen op haar toepassen maar ook op onszelf.” Dit zegt Mgr. Van den Hende tegen de jongeren die op 25 maart in Leiden bijeen zijn gekomen voor de viering van Palmzondag. De bisschop houdt een korte inleiding over de boodschap die paus Franciscus aan de jongeren schreef voor deze dag: “Vrees niet Maria, want gij hebt genade gevonden bij God” (Lucas 1, 30).

De jongeren vieren samen de eucharistie, waarbij de bisschop de palmtakjes zegent, en hebben een programma van workhops en ontmoeting. Ook wordt informatie gegeven over de Wereldjongerendagen 2019 in Panama. De bijeenkomst wordt afgesloten met aanbidding, waarbij er gelegenheid is om het sacrament van boete en verzoening te ontvangen.

Paus Franciscus schrijft: “De engel zegt Maria, lezend in de diepte van haar hart: ‘Vrees niet.’ God leest ook in ons innerlijk. Hij kent de uitdagingen goed die wij in het leven onder ogen moeten zien, vooral wanneer wij staan tegenover fundamentele keuzes waarvan afhangt wat wij zullen zijn en wat wij zullen doen in deze wereld.”

Mgr. Van den Hende: “Maria hoeft niet bang te zijn. De engel geeft haar geen boodschap over een taak die ze niet kan vervullen. De genade die zij van God ontvangt, wordt uiteindelijk niet tot Maria beperkt, hoewel zij die genade in grote volheid heeft ontvangen. We mogen allemaal genade ontvangen. Je mag het thema van deze WJD dus ook op jezelf toepassen. Wat gaat God met mij doen? Wat is mijn roeping in deze wereld met mijn talenten en gaven? In oktober spreken de bisschoppen tijdens de synode in Rome over roeping van jongeren en onderscheiding om antwoord te geven op Gods bedoelingen. We mogen de genade van God ontvangen, ons geliefd weten en niet bang zijn.”

Foto: Ramon Mangold

Misschien deel je je angsten niet gelijk met je vrienden en vriendinnen. Maar als je voor God staat, zijn er vast wel dingen waar je angstig voor bent. Paus Franciscus zegt, dat misschien wel de meest fundamentele angst is, dat je niet wordt geaccepteerd, of dat niemand echt van je houdt of dat je niet gezien wordt. Hij zegt dat die angst veel jongeren bezighoudt. Daarom wil hij de zin ‘vrees niet, want je hebt genade gevonden bij God’ ook aan jullie persoonlijk meegeven. Weet dat God van je houdt en dat je bij Hem genade hebt gevonden. Dat hoef je niet te verdienen, maar je bent wel geroepen om in geloof te antwoorden.”

“Angst en geloof sluiten elkaar niet uit”, zegt de bisschop. “Ook Jezus heeft angst gekend toen Hij aan het kruis hing, maar Hij heeft zich in gebed toevertrouwd aan God.” De bisschop noemt nog enkele voorbeelden uit de boodschap van de paus van mensen die zich in geloof toevertrouwden aan God: Abraham, Jakob, Mozes, en ook Petrus. “Geloof en angst moet je niet tegen elkaar uitspelen. Als je bang bent, mag je dat aan God toevertrouwen. Of kom je alleen maar bij God als je op je best bent en verzekerd van Gods likes voor jou? Dat hoeft niet, want daar mag je al van uitgaan. Als je angstig bent, besef je misschien nog meer wat geloof betekent. En let op dat je de angst bij anderen niet aanwakkert door mensen af te wijzen als ze kwetsbaar zijn.”

Tijdens de workshops gaan de jongeren aan de slag. Ze leren Gregoriaans zingen onder leiding van Theo Goedhart, leren meer over de betekenis van iconen van zuster Emmanuel, of maken een eigen huispaaskaars met Edyliene. De bisschop geeft een workshop over het bidden van Jezus, terwijl pastoor Jeroen Smith vertelt over de rozenkrans. Pastoraal werkster Marlène Falke gaat met jongeren in gesprek over Twitteren met God. Ze vertelt hoe het initiatief in de parochie in Leiden is ontstaan, destijds met kapelaan Michel Remery. Kern van de methode is: durf te vragen. Aan de hand van enkele vragen in het boek gaat ze in gesprek met de jongeren over gebed en over aanbidding, omdat daarmee de Palmzondagviering wordt afgesloten. Zo kan wie het wil voor Pasen het sacrament van boete en verzoening ontvangen.

Deel dit item

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze tweewekelijkse nieuwsupdate en mis niets.

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze tweewekelijkse nieuwsupdate en mis niets.

Aanmelding aan het verwerken
Er is iets fout gegaan bij het aanmelden
Bedankt voor je aanmelding
× Deze popup niet meer weergeven