Inspiratie

Eerste stap op weg naar Roepingenzondag 2023

Door: Bisdom Rotterdam maandag 20 maart 2023

Foto: Bisdom Rotterdam

Rector Broeders van Vronesteyn onderstreept het belang van gebed en gesprek over roepingen

Op donderdag 16 maart kwamen ambassadeurs van Vronesteyn samen in Voorburg voor ontmoeting en gesprek. De bijeenkomst was de eerste stap op weg naar Roepingenzondag 30 april. Rector Broeders van Vronesteyn heette hen van harte welkom deze avond. “Uw werk is heel belangrijk voor de roepingenpastoraal”, benadrukte hij. Ambassadeurs van Vronesteyn zetten zich in de parochies in voor het gesprek over roepingen en het gebed voor roepingen en ze ondersteunen het contact met donateurs en de band tussen parochianen en Vronesteyn.

De rector toont het ontwerp van de poster voor Roepingenzondag met daarop een foto en het thema: Draag Christus de wereld in. De poster wordt gemaakt door de IRO (Interdiocesaan Roepingen Overleg). De rector nodigt de ambassadeurs uit om er hun gedachten over te laten gaan. Bij de poster verschijnt ook een gebedsprentje. De poster en het prentje vragen om gebed en aandacht voor roepingen, en voor het gesprek daarover in zijn algemeenheid en ook met jonge mannen die nadenken over de vraag of God ze roept tot het priesterschap of diaconaat.

Ook het ‘Kom en zie-jaar’ komt deze avond ter sprake. Dit onderscheidingsjaar staat open voor mannen die nadenken over hun roeping en daarbij ook de mogelijkheid van het priesterschap of diaconaat willen onderzoeken. Het is een jaar dat op niets voorsorteert, maar wil helpen ontdekken hoe God concrete mensen roept, hoe Hij dat ook nu doet en hoe je daarop kunt antwoorden. Vanuit Vronesteyn wordt hierbij begeleiding gegeven. Het programma bestaat uit een maandelijkse bijeenkomst (vespers, avondeten, gesprek), een wekelijks uur van onderscheiding, dagelijks gebed en persoonlijke begeleiding.

Kanselier Frits Vermeulen vertelt over het brede draagvlak in parochies voor Vronesteyn. (Foto: Bisdom Rotterdam)

In april en mei zijn de laatste twee bijeenkomsten van het huidige, eerste ‘Kom en zie-jaar’. Tijdens een van de bijeenkomsten maken de deelnemers ook kennis met bisschop Van den Hende en gaat de bisschop met hen in gesprek. Het ‘Kom en zie-jaar’ is een concrete uitwerking van de oproep die Vronesteyn sinds 2021 doet: Onderzoek je roeping tot priester of diaken. Doe dat samen met Vronesteyn.

Liesbeth Stalmeier is studierector van Vronesteyn. Ze coördineert de studie van priester- en diakenkandidaten. Priester- en diakenstudenten voor het bisdom Rotterdam volgen hun studie via Vronesteyn op andere plekken. Liesbeth Stalmeier spreekt over het landschap van de opleidingen en geeft aan dat er, ook na het voorlopig sluiten van Bovendonk, voor nieuwe studenten die zich bij Vronesteyn melden verschillende studieroutes mogelijk blijven. De studiecoördinator is daarmee bezig in overleg met de rector en in afstemming met de bisschop.

Frits Vermeulen presenteert tot slot gegevens over het financiële draagvlak voor Vronesteyn in parochies. Hij is kanselier van het bisdom en coördineert het contact met donateurs van Vronesteyn. Er is een breed draagvlak voor Vronesteyn in de parochies, laat hij zien en hij nodigt de ambassadeurs uit om zich ook hiervoor weer in te zetten op weg naar Roepingenzondag.

Op de avond worden ook twee video’s getoond: de uitnodiging voor de Oriëntatiedag die op zondag 19 maart plaatsvond, een video over het priesterschap die in het aartsbisdom Utrecht werd gemaakt.

Deel dit item

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze tweewekelijkse nieuwsupdate en mis niets.

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze tweewekelijkse nieuwsupdate en mis niets.

Aanmelding aan het verwerken
Er is iets fout gegaan bij het aanmelden
Bedankt voor je aanmelding
× Deze popup niet meer weergeven