Inspiratie

"Gebed is een is een liefdevol luisterend aanwezig zijn bij God"

Door: Bisdom maandag 25 juni 2018

Geloofsgesprek met emeritus-priester Rob van Nerum

Op zondag 24 juni kwam het Geloofsgesprek uit het bisdom Rotterdam. Deze zondag was emeritus-priester Rob van Nerum te gast. Hij leeft vanuit de spiritualiteit van Charles de Foucault. "Bidden en werken", zo vat hij deze samen, "vanuit het verborgen leven dat Jezus, Maria en Jozef hebben geleid in Nazareth."

Het gesprek staat in het teken van het Jaar van Gebed. De 81-jarige priester vertelt over zijn eigen gebedsleven, dat de dag en ook de nacht doordringt. "Als ik voor mensen bid, merk ik dat ik meer zicht krijg op wat die mens meemaakt." Vanuit zijn aanleunwoning in Rotterdam vertelt hij hoe hij leeft onder de mensen en ook met zijn medebewoners spreekt over bidden.

Elke dag viert hij de eucharistie in de kapel op zijn kamer, in het huis waar hij vroeger kwam als pastoor en waar hij nu bewoner tussen de andere bewoners is. Daarom is dit de mooiste tijd van zijn leven, te midden van de mensen. Het is wat Charles de Foucault beschrijft in zijn regel: er zijn tussen de mensen die arm zijn. "Ik ben denk ik de gelukkigste mens die je je kunt voorstellen. Ik ben gehandicapt, maar ik ben gelukkig, omdat ik te midden ben van deze mensen."

“Hier leer ik de mensen kennen met hun zorgen en verdriet en problemen. Dat neem je allemaal mee in het gebed”, zegt hij over zijn bidden. “Hier in huis kun je heel veel doen voor de mensen.” Elke nacht houdt hij een nachtwake. “Als ik hier ‘s nachts zit ben ik bij God. Het is een liefdevol luisterend aanwezig zijn bij God. Alles wat ik heb meegemaakt met mensen, mensen die me hebben gevraagd te bidden, een ziekenzalving die ik heb gedaan, de problemen in de wereld, met die dingen ben ik bij God.”

Deel dit item

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze tweewekelijkse nieuwsupdate en mis niets.

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze tweewekelijkse nieuwsupdate en mis niets.

Aanmelding aan het verwerken
Er is iets fout gegaan bij het aanmelden
Bedankt voor je aanmelding
× Deze popup niet meer weergeven