Inspiratie

Geloofsgesprek vanuit een studentenflat in Leiden

Door: Bisdom Rotterdam zondag 09 februari 2020

Chiara van Voorst, Daniëlle Hoogenboom en Pauline Buirma vertellen over het leven in hun katholieke studentenhuis

Het is fijn om in een katholiek studentenhuis te wonen. Dat vertelden drie studentes op zondag 9 februari in het Geloofsgesprek op NPO2. Vanuit hun flat in Leiden spraken Chiara van Voorst, Daniëlle Hoogenboom en Pauline Buirma over hun studie en hun geloof.

Geloof, werk en studie zijn werelden die niet zomaar samenvallen. Dat merkte bijvoorbeeld Chiara bij haar studie psychologie. “Op momenten vond ik dat moeilijk, omdat er bij veel studenten een andere mind set is hoe je naar de mens kijkt, zonder Godsbeeld en zonder geloof in het bestaan van de ziel.” Chiara is inmiddels afgestudeerd en aan het werk. Daniëlle Hoogenboom is nu tweedejaars student psychologie. Ze vertelt dat ze elkaar in het studentenhuis in het geloof kunnen helpen door samen op te trekken, samen te bidden en omdat je ook dingen bij elkaar na kunt vragen.

Chiara: “Je kunt tijdens je studie snel het idee hebben dat je de enige bent die gelooft. Maar dat vergeet je al gauw als je hier thuis bent. En je kunt elkaar ook uitdagen in het geloof. Bijvoorbeeld door de kleine dingen die je voor elkaar kunt doen. Maar ook als je zaken meemaakt die je moeilijk vindt, kun je elkaar uitdagen en vragen: wat heb je zelf geprobeerd eraan te doen?”

Pauline Buirma zit in het laatste jaar van de academische pabo. Ze geeft les aan kleuters. Dat is bijzonder, vertelt ze. De kinderen zijn nieuwsgierig naar het leven en ze dagen je uit: wie ben jij en waar sta jij voor? Pauline: “Die vraag is niet in één dag beantwoord. Ik probeer iemand te zijn die de waarde ziet van het leven, van de mens en van alles wat we mogen leren en ontdekken.”

Ook zij vertelt dat geloof niet zomaar samenvalt met werk en studie. “Ik splits die werelden soms. Geloof is dan de Kerk en familie en thuis. En daarnaast heb ik nog mijn studie. Maar ik merk, bijvoorbeeld als ik me zorgen maak en een huisgenoot vraag om met me te bidden, dat het helpt als ik geloof ook betrek op mijn studie.” Ze vertelt in het Geloofsgesprek dat ze daarin wil groeien en hoe het vieren van de eucharistie haar daarbij helpt.

Deel dit item

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze tweewekelijkse nieuwsupdate en mis niets.

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze tweewekelijkse nieuwsupdate en mis niets.

Aanmelding aan het verwerken
Er is iets fout gegaan bij het aanmelden
Bedankt voor je aanmelding
× Deze popup niet meer weergeven