Inspiratie

“Het verhaal van Banneux”: video voor jongerenbedevaart

Door: Bisdom Rotterdam dinsdag 09 oktober 2018

In Banneux maakte Maria zich bekend als de “Maagd der Armen”

“Het bedevaartsoord Banneux is een plek waar de hemel de aarde raakte.” Dit vertelt Henk van Zoelen in de video voor de jongerenbedevaart naar Banneux. De video werd gemaakt speciaal in het Jaar van Gebed. De video “Het verhaal van Banneux” vertelt over de verschijningen van Maria aan het meisje Mariette Beco in 1933 en laat de bijzondere plekken zien van het bedevaartsoord.

Henk van Zoelen, die betrokken is bij de jongerenbedevaart, vertelt over Mariette vóór het huisje waar zij opgroeide en waar zij voor het eerst het bijzondere licht van de verschijning van Maria zag. Daar tegenover staat nu de kapel ter ere van Maria. In het filmpje nodigt Henk van Zoelen je mee de kapel in. Hij wijst op de details die er te zien zijn, zoals de vele tegeltjes uit dankbaarheid aan Maria.

In Banneux maakte Maria zich bekend als de “Maagd der Armen”. Henk van Zoelen legt uit dat Banneux een arme streek was, maar ook dat de jaren ’30 een moeilijke tijd waren voor mensen in heel Europa en de wereld: “De uitspraak ‘Ik ben de Maagd der Armen’ was een teken van hoop en bemoediging voor alle mensen die te lijden hadden onder de omstandigheden.”

Henk van Zoelen nodigt de kijker uit voor een bezoek aan de kapel.

Maria kwam om het lijden van de mensen te verlichten en al snel kwamen de pelgrims van heinde en ver naar Banneux. Met hen kwamen ook vele vrijwilligers om de zieken te ondersteunen. Die boodschap is en blijft actueel, legt Henk van Zoelen in de video uit. Banneux nodigt je uit om je zorgen bij Maria en Jezus te leggen én om te kijken hoe jij het lijden van mensen om je heen kunt helpen verlichten.

De video is voor het eerst getoond in de bus bij de jongerenbedevaart op 6 en 7 oktober. Dat was tijdens de vijfdaagse bedevaart van het Banneux Comité Rotterdam, die plaatsvond van vrijdag 5 tot en met dinsdag 9 oktober. Deze werd begeleid door pastor Van der Helm en diaken Collignon. Mgr. Van den Hende nam deel aan de bedevaart op 6 en 7 oktober, met onder meer de lichtprocessie op zaterdag en de internationale hoogmis op zondag.

Deel dit item

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze tweewekelijkse nieuwsupdate en mis niets.

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze tweewekelijkse nieuwsupdate en mis niets.

Aanmelding aan het verwerken
Er is iets fout gegaan bij het aanmelden
Bedankt voor je aanmelding
× Deze popup niet meer weergeven