Inspiratie

Op deze plek in de stad Rotterdam begonnen zusters precies 150 jaar geleden met altijddurende aanbidding

Door: Bisdom Rotterdam vrijdag 30 april 2021

Foto: Ramon Mangold

De oudste rooms-katholieke kerk in de stad Rotterdam die als zodanig in gebruik is viert het 150-jarig jubileum

De kapel is nauwelijks zichtbaar in het straatbeeld, maar centraal gelegen in de stad en veel mensen komen er naartoe voor gebed en het vieren van de eucharistie. Wie vanuit de Witte de Withstraat in het uitgaanscentrum van Rotterdam afslaat naar de Eendrachtsstraat, merkt de kerk vaak pas op voor de deur en de korte trappen die omhoog leiden. Officieel heet de kapel “Kerk van de HH. Laurentius en Ignatius”. In de volksmond wordt de kapel “Eendrachtskapel” genoemd, naar de straat waaraan hij is gelegen.

Deze kapel is de oudste rooms-katholieke kerk in de stad Rotterdam die als zodanig in gebruik is. Hij is gebouwd in 1871 als aanbiddingskapel van het heilig Sacrament. In die tijd maakte de kapel onderdeel uit van het complex met het klooster van de Zusters van de Eeuwigdurende Aanbidding. De zusters hadden in hun klooster een eigen kapel en daarnaast stond de Sacramentskapel, de huidige Eendrachtskapel. In de grote rozetramen is een symbool van een hostiewonder afgebeeld.

Tot de jaren ‘80 van de vorige eeuw was de Eendrachtskapel in gebruik voor de dag en nacht aanbidding van het Allerheiligste. De zusters vertrokken, het klooster werd afgebroken en ervoor in de plaats kwam woningbouw. Maar de Eendrachtskapel is nog steeds in gebruik als rooms-katholieke kerk.

"Herstel van de geschonden liefde" staat op het rozetraam. dat wil zeggen voor de zusters: eerherstel aan God door eeuwigdurende aanbidding. (Foto: Ramon Mangold)

Elke vrijdag en zaterdag wordt de eucharistie gevierd in het Nederlands, voorafgegaan door eucharistische aanbidding en met de mogelijkheid om het sacrament van boete en verzoening te ontvangen. Elke zondag is er een eucharistieviering in het Engels voor de studenten van de internationale studentengemeenschap. De Eendrachtskapel beschikt tegenwoordig ook over een livestream, zodat mensen vanuit huis mee kunnen vieren. Dat bleek nodig in coronatijd, maar is voor een internationale gemeenschap ook een manier om verbonden te blijven als mensen vanwege familiebezoek elders zijn.

Heel bijzonder werd de livestream ingezet tijdens de “24 uur voor de Heer”, het initiatief dat paus Franciscus sinds enkele jaren bevordert om voorafgaand aan Pasen 24 uur eucharistische aanbidding te houden. De 24 uur aanbidding werden live gestreamd vanuit de Eendrachtskapel, waarbij na het ingaan van de avondklok in de nacht vier mensen vanuit de studentenparochie in de kapel bleven om het gebed doorgang te laten vinden. Zoals ook de zusters vroeger het gebed dag en nacht doorzetten.

De livestream van de Eendrachtskapel maakt het ook mogelijk om op 1 mei het 150-jarig jubileum van de kapel te vieren. Het aantal aanwezigen in de kerk is door corona noodgedwongen klein, maar via de livestream kan wie wil meevieren, dankbaar voor wat de zusters 150 jaar geleden in het centrum van de stad Rotterdam zijn gestart en wat door de jaren heen door de inzet van velen voortgang heeft gevonden.

Bisschop Van den Hende is hoofdcelebrant in de eucharistieviering die om 12.45 uur begint vanuit de Eendrachtskapel.

Foto: Ramon Mangold

Deel dit item

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze tweewekelijkse nieuwsupdate en mis niets.

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze tweewekelijkse nieuwsupdate en mis niets.

Aanmelding aan het verwerken
Er is iets fout gegaan bij het aanmelden
Bedankt voor je aanmelding
× Deze popup niet meer weergeven