Inspiratie

Oriëntatiedag van Vronesteyn: “Maak werk van je roeping”

Door: Bisdom Rotterdam maandag 15 maart 2021

Online ontmoeting rond de priester- en diakenopleiding in het bisdom Rotterdam

Op zondag 14 maart vond de Oriëntatiedag van Vronesteyn plaats. Het was een online bijeenkomst voor mannen die nadenken over de vraag of God ze roept tot het priesterschap of diaconaat. Op dit moment zijn er drie belangstellenden, vertelt rector Broeders. Op de Oriëntatiedag ging hij samen met bisschop Van den Hende in gesprek met de deelnemers. Rector Broeders is positief over deze wijze van ontmoeten.

“Digitaal samenkomen is een heel geconcentreerde manier van met elkaar spreken. Je kijkt elkaar recht in het gezicht en er is weinig afleiding door de omgeving. Normaal komen mensen als ze Vronesteyn bezoeken op een voor hen nieuwe plek. Online konden ze nu vanuit hun eigen huis in gesprek. Het leidde tot een heel goed gesprek. Het was een heel positieve ervaring.”

“Na de opening met een roepingengebed, zijn we met elkaar in gesprek gegaan over roeping”, vertelt de rector. “We hebben daarover gesproken als het zetten van een stip aan de horizon en op weg gaan. Dat hebben we verbonden met het thema van Roepingenzondag dit jaar: Wees niet bang, kom dichterbij. Dus: zet die stip op de horizon en ga op weg er naartoe en maak werk van je roeping.”

Bisschop Van den Hende sprak met de deelnemers over de roeping tot priester of diaken. Rector Broeders: “God roept ons en het is aan ons om te antwoorden. Bij het nadenken over de vraag of God je roept tot het priesterschap of diaconaat is het belangrijk om dat niet voor jezelf te houden, maar erover in gesprek te gaan. Je kunt het samenvatten met drie g’s: gebed, gesprek, gemeenschap. Oftewel: ga erover in gebed en breng het in gesprek in de gemeenschap van de Kerk. Wacht niet passief af, maar doe er iets mee als die vraag je bezighoudt.”

“De Oriëntatiedag is daarvoor een moment en ook op ander momenten kun je met Vronesteyn in gesprek”, vertelt de rector die benadrukt: “Dus als je nadenkt over die stip op de horizon en je wil oriënteren op de priesteropleiding of diakenopleiding, schroom dan niet en neem contact op.”

Deel dit item

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze tweewekelijkse nieuwsupdate en mis niets.

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze tweewekelijkse nieuwsupdate en mis niets.

Aanmelding aan het verwerken
Er is iets fout gegaan bij het aanmelden
Bedankt voor je aanmelding
× Deze popup niet meer weergeven