Inspiratie

Palmzondag: ‘Het begint met groot enthousiasme en eindigt met Jezus’ dood aan het kruis’

Door: Bisdom Rotterdam maandag 29 maart 2021

Foto: Bisdom Rotterdam

Jongeren en de bisschop vieren samen Palmzondag tijdens de Tour of Faith

“Jezus wordt binnengehaald met groot enthousiasme: Gezegend Hij die komt in de Naam van de Heer. En dan eindigt dat met zijn veroordeling aan het kruis en zijn kruisdood.” Op 28 maart vierden de bisschop en jongeren Palmzondag tijdens de Tour of Faith. Vorig jaar waren in de Goede Week en Pasen de kerken gesloten voor de publieke eredienst. Dit jaar is vieren in klein gezelschap wel mogelijk. De Tour of Faith werd gehouden in de H. Liduinakerk in Rotterdam-Hillegersberg. Bisschop Van den Hende was hoofdcelebrant in de eucharistieviering. Parochievicaris Huntjens concelebreerde en diaken Osseweijer assisteerde.

“Menigtes die elkaar op de tenen staan, die in die grote stad als pelgrims gekomen zijn en dan zien dat de Heer komt op een ezel”, preekt de bisschop in de viering. “Hij komt niet met een grote koets en is niet de koning die zijn gezag laat gelden met uiterlijk vertoon.” Jezus wordt enthousiast binnengehaald in Jeruzalem, maar al gauw verandert de sfeer. “Jezus wordt voor Pilatus gebracht en terwijl Hij niets kwaad heeft gedaan, maar altijd de wil van zijn Vader doet in grote liefde, wordt Hij als een misdadiger uitgestoten: Weg met Hem, aan het kruis met Hem. In plaats van de eretekenen die een koning toekomen, is er de doornenkroon en een pak slaag.”

“Belangrijk is om vandaag naar Jezus te kijken. Hij verandert niet van houding. Hij is steeds met dezelfde liefdevolle gezindheid en toewijding onze Verlosser”, aldus de bisschop. “Hij gaat de weg van God en die weg is heel constant de weg van de liefde. Als Hij wordt geprezen en als Hij wordt weggehoond, Hij blijft die liefde in eigen persoon aan de mensen geven. Hij draagt die liefde uit.”

Foto: Bisdom Rotterdam

Na de eucharistieviering houdt de bisschop een korte catechese. Hij wijst op de kruiswegstaties in de kerk (er werd in 2019 een speciale gebedskaart van gemaakt) en geeft de jongeren drie vragen mee voor de ‘Emmauswandeling’ door de wijk rond de kerk, die is uitgestippeld door Desiree Bühler van het diocesane jongerenpastoraat: Is er een moment van de kruisweg dat voor jou een bijzondere betekenis heeft, waar je je extra mee verbonden voelt? Wat betekent Pasen, de verrijzenis van Jezus, in je leven, heb je een persoonlijke band met de levende Jezus? Wat zouden we als Kerk nog meer kunnen doen om Jezus in deze tijd bekend te maken, wat zou jij zelf nog meer kunnen doen?

De Tour of Faith wordt afgesloten met een uur eucharistische aanbidding, waarbij er gelegenheid is om in de zijbeuken van de kerk het sacrament van boete en verzoening te ontvangen, om de barmhartigheid van de Heer te ontvangen ter voorbereiding op Pasen.

Foto: Bisdom Rotterdam

Deel dit item

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze tweewekelijkse nieuwsupdate en mis niets.

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze tweewekelijkse nieuwsupdate en mis niets.

Aanmelding aan het verwerken
Er is iets fout gegaan bij het aanmelden
Bedankt voor je aanmelding
× Deze popup niet meer weergeven