Inspiratie

Parochies en religieuzen bidden voor de bisschoppensynode

Door: Bisdom Rotterdam dinsdag 26 september 2023

Logo bisschoppensynode “Voor een synodale Kerk: communio, participatio, missio”

Paus Franciscus: Zonder gebed is er geen synode mogelijk

In een video op katholiekleven.nl spreekt Mgr. Hoogenboom de hoop uit dat “alle geledingen van de Kerk meebidden met de deelnemers aan de synode in Rome.” De hulpbisschop van het aartsbisdom Utrecht neemt als bisschop vanuit Nederland deel aan de synode die plaatsvindt in Rome van 4 tot 29 oktober.

De deelnemers aan de synode gaan van 1 tot 3 oktober gezamenlijk op retraite. Daaraan voorafgaand is er in Rome een internationaal en oecumenisch Taizé-gebed op zaterdag 30 september. Wereldwijd zijn gelovigen uitgenodigd om daarbij aan te sluiten. Paus Franciscus heeft gezegd: zonder gebed is er geen synode mogelijk.

In het bisdom Rotterdam sluit onder meer de parochie Pax Christi aan bij het gebed. Daar is op 30 september om 19.00 uur in de H. Bonaventurakerk in Woerden een avondgebed, gelijktijdig en gelijkvormig met het gebed in Rome. “Paus Franciscus nodigt alle gelovigen uit op hetzelfde tijdstip mee te bidden voor eenheid, voor de toekomst”, schrijft pastoraal werker Janneke Stam in het parochieblad. Ze nodigt iedereen uit om mee te bidden voor die toekomst: “Een toekomst waarin we werkelijk luisteren naar elkaar en naar wat God van ons vraagt […] en kunnen zeggen: Ja God, ik ben er.”

Ook religieuzen in het bisdom bidden mee met de synode. Op 30 september organiseren de dominicanen om 19.30 uur in Rotterdam een Taizéviering in de St. Dominicuskerk (Het Steiger). “Verenigd met duizenden jongvolwassenen die in Rome samenkomen, zullen we bidden voor de eenheid van de Kerk en de Heilige Geest vragen om leiding voor het synodale proces”, zegt de uitnodiging.

“De bijeenkomst in Praag heeft me overtuigd van het belang van het synodale proces voor de missie en de toekomst van de Kerk.”

Broeder Richard Steenvoorde o.p. is een van de dominicanen die hierbij betrokken is. Hij was lid van de Nederlandse delegatie die deelnam aan de Europese synodale ontmoeting in Praag (van 5 tot 11 februari 2023). De vergadering van Europese bisschoppenconferenties (CCEE) vond daar plaats als continentale fase voor de bisschoppensynode. “Die bijeenkomst in Praag heeft me overtuigd van het belang van het synodale proces voor de missie en de toekomst van de Kerk”, zegt broeder Richard. Bisschop Van den Hende nam deel aan die bijeenkomst als voorzitter van de Nederlandse bisschoppenconferentie.

In Rotterdam zijn de dominicanen verbonden aan de studentenparochie H. Catharina van Alexandrië (locatie Rotterdam) en pastoraal actief voor de internationale studentengemeenschap en Engelstalige gemeenschap die kerkt in de Eendrachtskapel. Ze organiseren daar drie synodale avonden. De eerste avond vond plaats op 20 september. “Het was een mooie avond met deelnemers uit Aruba, Brazilië, Colombia, Hongarije en Nederland”, zegt broeder Richard Steenvoorde. “We begonnen met het bestuderen van de oorsprong en achtergronden van het synodale proces in de Handelingen van de Apostelen (hoofdstuk 10 tot 15). In het tweede deel van de avond hebben we geoefend in het voeren van een synodaal gesprek met dezelfde vragen die ook in oktober in Rome gesteld zullen worden.”

De bisschoppensynode komt nogmaals samen in oktober 2024. Het gesprek over de synodale Kerk wordt dus vervolgd. “Dat is een van de redenen voor deze drie avonden”, zegt hij. “We willen graag dat de studentengemeenschap van de Eendrachtskapel er klaar voor is om deel te nemen. Ten tweede heeft onze eigen dominicaanse traditie een lange geschiedenis van samen nadenken over wat de Heer van ons vraagt. We willen deze ervaring graag delen met de hele Kerk.” De andere twee avonden in de Eendrachtskapel zijn op woensdag 27 september en 4 oktober vanaf 19:30 uur.

  • Bekijk de video waarin Mgr. Hoogenboom als deelnemer vertelt over de synode ‘Voor een synodale Kerk: communio, participatio, missio’ op katholiekleven.nl
  • Het Secretariaat van de Bisschoppensynode heeft gebeden aangereikt die beschikbaar zijn in Nederlandse vertaling. Lees: Gebeden voor de bisschoppensynode: “Zonder gebed geen synode” (bericht d.d. 21 september)
  • In oktober 2021 reikte het Secretariaat van de Bisschoppensynode het gebed ‘Wij staan voor U, Heilige Geest’ (‘Adsumus Sancte Spiritus’) aan. Dit werd als gebedskaart verspreid. Lees verder en download de gebedskaart
Deel dit item

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze tweewekelijkse nieuwsupdate en mis niets.

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze tweewekelijkse nieuwsupdate en mis niets.

Aanmelding aan het verwerken
Er is iets fout gegaan bij het aanmelden
Bedankt voor je aanmelding
× Deze popup niet meer weergeven