Inspiratie

Pre Marriage Course: investeren in je kerkelijk huwelijk

Door: Bisdom Rotterdam vrijdag 02 augustus 2019

Foto: Ramon Mangold

Positieve ervaringen van parochies en deelnemers

Gerda Martens begeleidde als pastoraal werkster in de federatie Rotterdam Rechter Maasoever (RRM) de Pre Marriage Course die in 2019 voor het eerst werd gehouden voor de stad en regio Rotterdam. De bijeenkomsten vonden plaats bij de kathedraal. “Ik was in eerste instantie wat kritisch”, vertelt Gerda, “omdat met name wordt ingezet op het contact van de aanstaande echtparen zelf die in gesprek gaan, en minder op contact in de groep. Ik was benieuwd of dat zou werken.”

In parochies is er, naast de één op één voorbereiding door een priester of diaken die betrokken is bij de viering van het huwelijk, vaak een gezamenlijke catechetische voorbereiding. Binnen de parochies van RRM verzorgde Gerda deze. Die gezamenlijke bijeenkomsten vervielen ten gunste van de Pre Marriage Course, zoals die door Alpha Nederland is ontwikkeld. “De begeleiding op de avonden bestaat er met name uit dat je deelnemers door de avond leidt. De inhoud komt van een DVD, die overigens in het Nederlands en in het Engels goed te volgen is, en een werkschrift. Verder hou je zelf een inleiding van tien minuten. Er hangt dus veel af van de methode en van de deelnemers en ik vroeg me af hoe dat zou lukken.”

“Ik merkte dat de methode in zijn opzet slaagt. Mensen krijgen een werkschrift, waarin per avond vragen voor hun gesprek staan. De deelnemers worden gedwongen om in korte tijd serieus bezig te zijn met een aantal wezenlijke onderwerpen.” De voorbereiding op een huwelijk is in de regel een intensieve tijd. Gerda: “De Pre Marriage Course benadrukt door zijn opzet: ga in gesprek met wat voor jou nu voor je kerkelijk huwelijk belangrijk is. We hopen dat dit een basis geeft voor het contact met elkaar in je huwelijk. Er komt in je huwelijksleven veel op je pad. Door de cursus weef je iets in: dat je met elkaar communiceert en praat over onderwerpen die er toe doen.”

De cursus is voor huwelijksparen in de parochies RRM verplicht gesteld voor de voorbereiding en ook binnen de Sint Christoffelparochie, waar Gerda sinds kort werkzaam is als pastoraal werkster. Vanuit de Engelstalige gemeenschap die kerkt in de Eendrachtskapel komen ook aanstaande echtparen naar de cursus, waarvoor ook werd samengewerkt met de parochie H. Nikolaas Pieck en Gezellen. “Op de avonden wordt telkens de link met het geloof gelegd. Het huwelijk is een leven met elkaar en een verbintenis met God. Daarover gaan de deelnemers met elkaar in gesprek.”

“Deelnemers verdiepen zich in onderwerpen als hoe je met elkaar communiceert, voor elkaar zorgt en hoe je omgaat met conflicten.”

“De verdere individuele begeleiding van huwelijksparen gebeurt in de parochie”, benadrukt vicaris-generaal Tjeerd Visser. “Die begeleiding en de voorbereiding op de huwelijksviering gebeurt het beste in de eigen parochie en in het contact met het pastoraal team daar.”

“Bij de Pre Marriage Course laten we mensen nadenken over belangrijke thema’s voor hun relatie en geven we extra catechetische inhoud mee”, vervolgt hij. “We hopen dat pastorale teams stellen doorverwijzen naar de Pre Marriage Course. De Pre Marriage Course heeft zeker voordelen. Bijvoorbeeld wanneer een parochie weinig huwelijken heeft. Je kunt als pastoraal team de locatie kiezen in jouw regio en bijeenkomsten mee begeleiden, maar er ook voor kiezen om hiervoor vrijwilligers te vragen. We nodigen ertoe uit, maar het moment waarop parochies aansluiten bij dit diocesane aanbod bepalen zij uiteraard zelf.”

Gerda Martens is enthousiast geworden over de Pre Marriage Course. “De opbouw van de vijf bijeenkomsten zoals die is gemaakt door Alpha Nederland is heel goed. De deelnemers verdiepen zich gaandeweg in onderwerpen als hoe je met elkaar communiceert, voor elkaar zorgt en hoe je omgaat met conflicten. Ze praten over wat ze vanuit thuis, gezin en school hebben meegekregen en hoe ze samen verder gaan. Je ziet hoe mensen groeien en we horen letterlijk terug dat ze aan aspecten en vragen toekomen waar ze het niet eerder over hebben gehad.”

Tjeerd Visser: “Mensen die ik na afloop spreek, zeggen bijna altijd dat het niet alleen een goede voorbereiding is geweest op hun huwelijk, maar ook een impuls voor de plek die geloof en de Kerk innemen in hun leven. Dat vuurtje wordt aangewakkerd. En op een later moment kunnen ze altijd terug grijpen op wat aan bod is gekomen in de cursus. Het is een fundament voor hun gelovig leven samen.”

Het huwelijk is een roeping en de bisschoppensynodes benadrukten het belang van goede huwelijksvoorbereiding.

De avonden van de Pre Marriage Course beginnen met een maaltijd en daarvoor een kort gebed. Er worden tafels voor twee gedekt. Gerda: “De mensen komen op vrijdagavond om 19.00 uur. De zaal bij de kathedraal is sfeervol ingericht, zodat ze met elkaar een gezellig etentje hebben voordat de gespreksavond begint.” Vanuit het bisdom is aan de Pre Marriage Course een eerste avond toegevoegd, over de betekenis van het huwelijk als sacrament. Vicaris-generaal Tjeerd Visser: “Op die avond maken we gebruik van een video over het huwelijk van Bewust Katholiek. We bespreken dat het huwelijk voor de wet het karakter van een contract heeft en dat een kerkelijk huwelijk als sacrament een verbond is. En we gaan in gesprek over hoe je als gelovige in je huwelijk mag staan: maak je tijd om samen te bidden en naar de kerk te gaan, hoe kun je kinderen gelovig opvoeden?”

De Pre Marriage Course is onderdeel van de huwelijksvoorbereiding die is opgezet vanuit de Diocesane Werkgroep Huwelijk en Gezin (DWHG) na bisschoppensynodes over huwelijk en gezin (oktober 2014 en 2015). Het huwelijk is een roeping en deze synodes benadrukten het belang van goede huwelijksvoorbereiding. De DWHG wil aandacht hebben voor de manier waarop je het leven met elkaar deelt en hoe je je huwelijk als gelovige beleeft en invulling geeft.

In 2017 waren er in het bisdom Rotterdam 235 kerkelijke huwelijken.

Deel dit item

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze tweewekelijkse nieuwsupdate en mis niets.

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze tweewekelijkse nieuwsupdate en mis niets.

Aanmelding aan het verwerken
Er is iets fout gegaan bij het aanmelden
Bedankt voor je aanmelding
× Deze popup niet meer weergeven