Roeping: Gesprek met de bisschop bij “Kom en zie”
Gesprek over priesterschap en diaconaat en de zending van de Kerk in deze tijd
Foto’s: Bisdom Rotterdam
Op maandag 19 mei sloten drie deelnemers hun “Kom en zie-jaar” af. Dit werd voor de derde keer aangeboden. Ook komend jaar wordt het oriëntatiejaar aangeboden vanuit Vronesteyn, dan ook in het Engels.
Vanaf september zijn de deelnemers samen opgetrokken. Ze kwamen samen op Vronesteyn voor gebed en inhoudelijke verdieping, waarbij ook samen werd gegeten, en ze hadden gesprekken met een geestelijk begeleider. Bisschop Van den Hende was te gast op de laatste avond. Hij nam deel aan het gebed en de gezamenlijke maaltijd. Daarna volgde een gesprek met de bisschop en was er gelegenheid om vragen te stellen.
Rector Broeders en spirituaal Smith nodigen de deelnemers deze avond uit om over het proces te vertellen dat ze het dit jaar hebben meegemaakt. Twee deelnemers hebben dit jaar nagedacht over de roeping tot het diaconaat. Eén deelnemer over de roeping tot het priesterschap. Ze vertellen wat het “Kom en zie-jaar” hen heeft gebracht. De ontmoetingen verliepen in een fijne sfeer. Het jaar hielp om op een gestructureerde manier na te denken over roeping. En het gaf meer zicht op de vele roepingen die er in de Kerk zijn, naast de roeping tot het priesterschap en het diaconaat ook de roeping in het gezin en het religieuze leven.
“Ik heb dit jaar meer innerlijke zekerheid gekregen over een mogelijke roeping tot het priesterschap.”
“Ik heb dit jaar meer innerlijke zekerheid gekregen over een mogelijke roeping tot het priesterschap. En ik ben er denk ik wel klaar voor om een volgende stap te zetten”, vertelt een van de deelnemers. Ook een ander geeft aan dat het jaar meer helderheid heeft gegeven. “Ik heb mezelf dit jaar beter leren kennen. Ik denk dat God, nu ik in mijn werk en gezin gesetteld ben, niet van mij vraagt om een heel nieuwe stap te zetten naar het diaconaat. Dat heeft me rust gegeven. Ook vanuit mijn huidige situatie kan ik veel doen in de parochie.” De deelnemers geven aan dat de structuur die “Kom en zie” biedt in het gebed heeft geholpen. “Wat ik ook echt van dit jaar vast wil houden is de inhoudelijke verdieping”, zegt een van hen. “De onderwerpen die voorbij kwamen gaven telkens precies genoeg stof om me vier weken in vast te bijten, tot de volgende bijeenkomst.”
In het gesprek is een van de vragen aan de bisschop: onze samenleving wordt steeds meer seculier, hoe ziet u de rol van de Kerk in deze situatie en de taak van priesters en diakens daarin? “Er zijn veel mensen die niet meer kerkelijk zijn. Ondertussen zijn er ook veel mensen die juist wel naar de Kerk kijken voor antwoorden op levensvragen. Kijk maar eens naar het aantal mensen dat op een zondag bijvoorbeeld de kathedraal bezoekt en het aantal geloofsleerlingen in het bisdom”, antwoordt de bisschop. “Of we nu groot zijn of klein, de Kerk is door de Heer bedoeld om zijn instrumenten in de wereld te zijn en mensen voor het evangelie te winnen.”
“Het is belangrijk dat we voorbereid zijn op mensen die met een vraag bij de Kerk aankloppen en dat we over God blijven spreken. Het Tweede Vaticaans Concilie zegt dat vanaf het allereerste begin God een dialoog met iedere mens aangaat (Gaudium et Spes n. 19). God spreekt tot ons hart, Hij spreekt door mensen die we ontmoeten, door gebeurtenissen die we meemaken. Dus God gaat met alle mensen een dialoog aan en wij kunnen een rol vervullen in dat gesprek. Het komt eropaan dat we voldoende moed houden als we kleiner worden om inderdaad instrument van God in deze wereld te zijn. We moeten over de persoon van Jezus Christus blijven spreken. En ook wel een beetje een bedelaar zijn naar God toe, opdat Hij ons geeft wat we nodig hebben.”
“De kernvraag die we eigenlijk elke dag moeten stellen is: Heer, wat kan ik voor U doen?” vervolgt de bisschop. De Kerk heeft een drievoudige zending, waar alle gelovigen geroepen zijn om aan bij te dragen: vieren, leren, dienen. Bisschop Van den Hende: “Dat wil zeggen de sacramenten vieren en bidden, het geloof verkondigen in geloofsgesprek en in catechese en met getuigenis, en ons inzetten voor caritas en diaconie. Als de Kerk daar trouw aan blijft en zich daarvoor inzet, dan doet ze de dingen waartoe de Heer de Kerk geroepen heeft. En daarvoor geldt dat priesters als gewijde bedienaren onmisbaar zijn, omdat zij voorgaan in de sacramenten, omdat zij leidinggeven aan de gemeenschappen, omdat zij het geloof verkondigen. En dat diakens onmisbaar zijn, omdat zij de eersten zijn om de caritas en diaconie levend te houden in de parochie, verbonden met het altaar van de eucharistie en de tafel van de armen.”
De bisschop benadrukt dat in het lichaam van Christus iedereen ertoe doet, de gewijde bedienaren en alle anderen die gedoopt zijn, en dat alle gelovigen op elkaar aangewezen zijn, omdat niemand alle talenten in zichzelf verenigt (Lumen Gentium n. 10-11).
“God gaat met alle mensen een dialoog aan en wij kunnen een rol vervullen in dat gesprek.”
Je kunt priester van een bisdom worden, of religieus. En in het laatste geval zijn er verschillende ordes en congregaties. En al die roepingen zijn mooi, zegt een deelnemer. Kan de bisschop daar iets over zeggen? “Het allereerste, bij al die verschillende mogelijkheden, is je band met God en dat je wil doen wat Hij van je vraagt. Het tweede is dat je je laat leiden door mensen die het goed met je voorhebben. En het derde is dat je de kerk blijft bezoeken en je laat voeden door de sacramenten en het woord van de Heer”, zegt de bisschop. “Na de wijding kunnen er nieuwe dingen op je weg komen, ook dingen die je niet spontaan mooi vindt, die je niet direct liggen of waar je tegenop ziet”, zegt de bisschop. “Dat hoort er ook bij. En daarom zijn die drie genoemde dingen zo belangrijk, met een persoonlijke band met God op de eerste plaats.”
Zelf werd de bisschop priester van het bisdom Groningen. “Ik zag dat er nood was aan parochiepriesters en wilde God graag op die manier dienen”, zeg hij. Als het gaat om de opleiding en vorming tot priester of diaken voor het bisdom wijst de bisschop op de vier pijlers van de opleiding: de persoonsvorming, de geestelijke vorming, de intellectuele vorming en de pastorale vorming (cf. exhortatie Pastores dabo vobis). “Deze vier pijlers zijn belangrijk als je een goede priester of diaken wil worden. Daarnaast is het belangrijk dat je je verdiept in het specifieke van het diocesane werk. Dat is namelijk optrekken met de mensen in de parochies en instellingen die in het gebied van een bisdom leven, wonen en werken en die aan je zorgen worden toevertrouwd. Het parochiepastoraat is onze prioriteit als diocesane priesters en diakens.”
Komend jaar wordt “Kom en zie” ook in het Engels aangeboden, omdat er in het bisdom veel internationale studenten en expats zijn. Het jaar start op woensdag 24 september. Aanmelden kan tot 15 september.