Romebedevaart: Foto van de dag
Elke dag kiest bisschop Van den Hende tijdens de Romebedevaart een foto van de dag
Ramon Mangold
Vandaag gingen we met alle Nederlandse pelgrims biddend en zingend op weg naar de basiliek van Sint Pieter. De start was aan het begin van de lange Via Della Conciliazione. Kardinaal Eijk ging als aartsbisschop van Utrecht voorop. Hij liep als eerste achter het speciale jubileumkruis met een afbeelding van Christus Koning en met het logo van het Heilig Jaar, gedragen door twee jonge mensen, en gevolgd door de bisschoppen en de ruim 1.200 andere Nederlandse pelgrims.
Uiteindelijk staken we het zonovergoten Sint-Pietersplein over en gingen door de heilige deur de basiliek in. De ingang van de heilige deur is buiten het Heilig Jaar altijd gesloten, maar nu geopend als verwijzing naar Christus die de Goede Herder is en die zich “de deur van de schapen” noemt. En Hij zegt: “Ik ben de deur, als iemand door Mij binnenkomt, zal hij worden gered; hij zal in- en uitgaan en weide vinden” (cf. Johannes 10, 9).
Het was een komen en gaan van biddende mensen. Vooraan in de basiliek van Sint Pieter mochten we met alle Nederlandse pelgrims de eucharistie vieren, vlakbij het graf van de heilige apostel Petrus. In de eucharistieviering baden wij in het bijzonder voor de zielenrust van paus Franciscus, want de negen dagen na zijn sterven gelden als dagen van rouw. Jezus zegt in het evangelie van deze dag: “Ik ben zachtmoedig en nederig van hart; en gij zult rust vinden voor uw zielen, want mijn juk is zacht en mijn last is licht” (Matteüs 11, 25-30). Met vertrouwen hebben wij gebeden dat Christus de deur mag openen naar het eeuwig leven voor paus Franciscus die op aarde de opvolger was van de apostel Petrus als eerste herder van de Kerk.
+ J. van den Hende
Foto: Bisdom Rotterdam
Vandaag vierden de pelgrims uit het bisdom Rotterdam samen met die van Groningen-Leeuwarden en Haarlem-Amsterdam de eucharistie in de Friezenkerk. Voordat de eucharistie begon mocht ik een catechese geven over de betekenis van de christelijke hoop. Bij dit programmaonderdeel voor de Rotterdamse pelgrims sloten ook de gelovigen uit deze andere bisdommen aan.
Deze hoop waarover ik mocht spreken leeft bij veel mensen, want vanuit het hele bisdom ontvingen wij gebedskaarten, waarop mensen vol vertrouwen hun intenties en vragen aan God hadden neergeschreven. Deze gebeden en intenties waren verzameld in een grote doorzichtige box die tijdens de offerande, terwijl de collecte werd gehouden en het altaar in gereedheid werd gebracht, midden in de kerk voor het altaar werd neergezet.
Al die gebeden en intenties die zijn bijeengebracht, zijn een uiting van het geloof en de hoop van velen dat de Heer naar ons bidden luistert en zijn hart voor ons opent als wij onze vragen en noden aan Hem voorleggen. Deze eucharistieviering op de eerste dag in Rome was een prachtige start van onze pelgrimage in de eeuwige stad. En tijdens deze heilige Mis kregen de vele gebeden van hoop een centrale plaats in de kerk.
Aan het begin van het eucharistisch gebed zegt de celebrant: verheft uw hart. En de mensen antwoorden in kracht van de Geest: wij zijn met ons hart bij de Heer. Alle meegebrachte intenties en gebeden hebben wij samen met ons hart aan de Heer toevertrouwd in het geloof dat Hij ons hoort en ziet, dat Hij ons liefheeft en zorg voor ons draagt in Christus, die bij uitstek onze hoop is als de gekruisigde en verrezen Heer. Het is Christus die met ons mee bidt tot de Vader in de hemel.
+ J. van den Hende
Foto: Ramon Mangold
Deze foto laat een banier zien met een afbeelding van Carlo Acutis met op de achtergrond in de Via della Conciliazione een grote menigte van jongeren die op weg zijn naar de Sint-Pietersbasiliek en de heilige deur. De vele jongeren zijn op de eerste plaats in Rome vanwege het Heilig Jaar, want deze zondag is de speciale ontmoeting voor de jongeren uit de hele wereld.
De zalige Carlo Acutis, geboren in 1991 en overleden in 2006, zou vandaag door de paus heilig worden verklaard. De jonge Carlo Acutis zou je een heilige van het derde millennium kunnen noemen. Zeer vaardig met de computer en de digitale mogelijkheden, verzamelde hij op een website eucharistische wonderen uit de hele wereld. In leven was hij zeer gehecht aan de viering van de eucharistie waarin hij Jezus mocht ontmoeten. Hij noemde de heilige Mis de ‘snelweg naar de hemel’.
De heiligverklaring zal op een ander tijdstip alsnog worden uitgesproken, maar nu al getuigt Carlo Acutis van een groot geloof in de Heer, gestorven en verrezen, die zich geeft in iedere viering van de eucharistie, zijn Lichaam en Bloed onder de gedaanten van brood en wijn. Ik hoop dat de vele jongeren die nu in Rome zijn zich laten raken door de persoon van Carlo Acutis als gelovige en als leerling van Christus in deze moderne tijd.
Op verschillende plaatsen in ons bisdom zal op basis van de verzameling eucharistische wonderen van Carlo Acutis een rondreizende tentoonstelling worden georganiseerd. Op deze manier komt het werk van de jonge heilige en de eucharistie als bron en hoogtepunt van het kerkelijk leven op een bijzondere manier naar voren. Ik hoop dat veel mensen in ons bisdom te zijner tijd die expositie komen bekijken, als een kleine pelgrimage in onze regio bij gelegenheid van het Heilig Jaar.
+ J. van den Hende
(De genoemde tentoonstelling was in april in de H. Agathakerk in Lisse en reist in het bisdom nog door naar Leiden [OL Vrouw Hemelvaart/St. Joseph kerk 13 t/m 24 juni] en later in het jaar naar de kathedraal in Rotterdam [8 t/m 21 oktober].)
Foto: Ramon Mangold
Vandaag was het vertrek vanuit Rotterdam voor de pelgrims die vanuit het bisdom Rotterdam met de bus naar Rome reizen, terwijl de uitvaart van paus Franciscus op het Sint-Pietersplein plaatsvond. Op de foto zien we hoe kardinaal Re, de deken van het kardinalencollege, de houten kist bewierookt. Enerzijds wordt eer gebracht aan paus Franciscus als kind van God. En anderzijds mag ons gebed voor hem zoals wierook opstijgen naar de Heer.
Het kruis op de kist verwijst naar het lijden en sterven van onze Heer, maar is ook een teken van zijn overwinning op de dood. Juist in deze week van Pasen, begonnen op zondag toen paus Franciscus nog op het balkon van de Sint Pieter de zegen ‘Urbi et Orbi’ gaf, viert de Kerk wereldwijd de verrijzenis van Christus.
Paus Franciscus wenste op paaszondag aan ‘stad en wereld’ zalig Pasen. Vandaag na zijn plotselinge dood op paasmaandag werd gebeden voor zijn zielenrust en eeuwig leven bij God. En zo klinkt het geloof in de verrijzenis van Christus niet alleen aan het begin van deze week, maar zet ook de toon aan het einde ervan bij de uitvaart van onze paus.
+ J. van den Hende