Tour of Faith: Heilig Jaar special en paus Leo
Wat betekent het Heilig Jaar voor ieder persoonlijk en voor de wereld?
Foto’s: Bisdom Rotterdam
Met een eucharistieviering in de basiliek in Schiedam startte op zondag 25 mei de Tour of Faith van de bisschop en jongeren. De catechese van de bisschop deze middag was een opmaat tot een gesprek over de betekenis van het Heilig Jaar, zowel op het persoonlijke vlak als voor de wereld waarin we leven.
In de eucharistieviering concelebreert pater Michael-Dominique Magielse o.p. die pastor is in Schiedam. Diaken Iwan Osseweijer, betrokken bij het jongerenwerk van het bisdom, assisteert. Een groep jongeren van de parochie De Goede Herder (Schiedam e.o.) sluit aan bij deze viering en zij drinken daarna een kop koffie of thee mee in het gebouw achter de basiliek. Daarna hebben ze hun eigen ontmoeting als laatste voorbereiding voor hun opname in de Katholieke Kerk met Pinksteren.
Bisschop Van den Hende geeft bij deze Tour of Faith een catechese over het Heilig Jaar, waarin hij ook vertelt over paus Leo XIV en paus Leo XIII (1878-1903). Bij zijn eerste publieke optreden op 8 mei heeft de nieuwe paus Leo verwezen naar paus Leo XIII. De bisschop deelt deze middag een gebedsprentje uit van de nieuwe paus en hij heeft een bidprentje meegenomen dat hij rond laat gaan van meer dan honderd jaar oud, dat werd uitgegeven bij het overlijden van paus Leo XIII.
Een Heilig Jaar wordt eens in de 25 jaar gevierd, vertelt de bisschop. Daarnaast kan de paus een extra Heilig Jaar uitroepen. Paus Franciscus deed dit met het Heilig Jaar van Barmhartigheid (2016). En een volgende Heilig Jaar is al aangekondigd voor 2033 om de kruisdood en verrijzenis van Jezus te gedenken, zo’n twee millennia geleden.
Het Heilig Jaar gaat over de bekering van ons hart en ook over de omvorming van de wereld in het licht van het evangelie: over vrede en wat daarvoor nodig is aan rechtvaardige structuren, vertelt de bisschop.
Vanwege vragen die jongeren hebben gesteld over de aflaat, gaat de bisschop deze middag in op de geschiedenis van de aflaat en de betekenis ervan in het Heilig Jaar. De bisschop legt uit dat het sacrament van boete en verzoening vergeving van schuld inhoudt. “Jezus heeft aan de apostelen en hun opvolgers de opdracht en de bevoegdheid gegeven om zonden te vergeven in zijn Naam (Johannes 20, 23). Als een priester je in de sacramentele biecht vergeeft, zijn je zonden vergeven”, zegt de bisschop.
Dat wil niet zeggen dat daarmee alles ook meteen weer goed is waar het de gevolgen van de zonde betreft. De bisschop haalt het voorbeeld aan van de heilige Filip Neri (1515-1595), die een ervaren biechtvader was. Hij maakte een vrouw die had geroddeld duidelijk hoe groot het effect daarvan was door het geroddel te vergelijken met een kussen met veren dat hoog op een toren wordt leeggeschud. Je zult nooit alle veren weer bij elkaar kunnen rapen om ze terug te doen in het kussen. Je zult nooit de doorwerking van de roddel ongedaan kunnen maken. “De gevolgen van de zonde zijn te onderscheiden van de vergeving die je in de biecht ontvangt”, vertelt de bisschop.
“‘Wees heilig, zoals uw Vader in de hemel heilig is’, zegt Jezus. Als we na onze dood voor God komen te staan, vraagt dat nog om een verdere uitzuivering van ons hart. Daarover gaat het bij de aflaat”, zegt de bisschop. “De aflaat wil zeggen dat we samen met de Kerk aan God vragen om die periode van loutering en van voorbereiding op de ontmoeting met God te mogen inkorten of te mogen overslaan, in het licht van onze voortgaande bekering.”
Het Heilig Jaar gaat over persoonlijke bekering, en daarmee ook over de omvorming van de wereld waarin we leven. In dat verband vertelt de bisschop over paus Leo XIII en zijn encycliek Rerum novarum uit 1891, die aan het begin staat van de sociale leer van de Kerk. Aan het eind van de negentiende eeuw verlieten veel mensen het platteland, omdat daar geen werk meer was. Ze trokken naar de steden om in de fabrieken te werken.
De omstandigheden waaronder zij moesten wonen en werken, en waarin zij kinderen groot moesten brengen, waren slecht. Te midden van het opkomend kapitalisme en het socialisme formuleerde paus Leo XIII vanuit de Kerk enkele belangrijke principes voor de opbouw van een rechtvaardige samenleving, gebaseerd op de menselijke waardigheid van iedere persoon. Mensen hebben recht op onderwijs en zorg, en de omstandigheden moeten zodanig zijn dat mensen een gezin kunnen vormen en kunnen onderhouden.
“Het Heilig Jaar gaat over je persoonlijke bekering en ook over het omvormen van de samenleving, zodat de wereld steeds meer de contouren krijgt van het Rijk van God, omdat deze steeds meer de bedoeling van God weerspiegelt voor iedere mens”, zegt de bisschop. De catechese is daarmee de opmaat tot een gesprek in groepen over de vraag: Hoe krijgen in het Heilig Jaar deze twee aspecten de ruimte? Een persoonlijke bekering en de omvorming van de samenleving in het licht van het evangelie.
De deelnemers wisselen uit over deze vragen en geven daarna per groep een terugkoppeling. Ze sluiten daarna de Tour of Faith af met een gezamenlijke maaltijd, waarvoor ieder wat heeft meegenomen.