Inspiratie

Video: De Liduinaprocessie in Schiedam

Door: katholiekleven.nl woensdag 09 mei 2018

Foto: Ramon Mangold

Liduina is heilig geworden door het leven dat ze heeft geleefd

“Liduina van Schiedam, Nederlandser kun je je het niet voorstellen, is met het schaatsen gevallen op het ijs. Daarna heeft ze 38 jaar lang op bed gelegen. Dat heeft ze op een bijzondere wijze gedragen.” Dit vertelt Mgr. Vismans, oud-rector van de basiliek in Schiedam, in deze video over de Liduinaprocessie.

De heilige Liduina leefde van 1380 tot 1433. “Ze is natuurlijk niet als heilige geboren,” vertelt Mgr. Vismans. “Ze is heilig geworden door het leven dat ze heeft geleefd.” Liduina leerde hoe ze haar lijden kon verbinden met het lijden van Christus. En hoe ze in haar situatie vele mensen tot steun kon zijn. “De mensen kwamen bij haar en gingen getroost weg. Ook mensen in armoede, die zij materieel hielp. Het beursje van Liduina raakte nooit leeg.”

“Dat is een mooie parallel met wat wij nu gedaan hebben. We delen met anderen. In dit geval de gaven voor de Voedselbank,” vertelt de huidige rector van de basiliek, Henri Egging.

Liduina is een inspirerende heilige. Dat is ze zeker ook voor Lex Wepster die samen met anderen de relieken draagt tijdens de processie. “Ik besef me heel goed dat ik het gebeente draag van een heilige. Tijdens de tocht door de stad denk ik aan waar Liduina voor stond. En dat wij dat eren. Lijden is een mysterie. Lijden is iets dat we allemaal meemaken in ons leven. Het is altijd een worsteling om daarmee om te gaan. Liduina is ons voorgegaan en heeft ons laten zien dat je kunt lijden zonder daarin te verdrinken.”

De Liduinaprocessie vond plaats op 6 mei 2018.

Deel dit item

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze tweewekelijkse nieuwsupdate en mis niets.

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze tweewekelijkse nieuwsupdate en mis niets.

Aanmelding aan het verwerken
Er is iets fout gegaan bij het aanmelden
Bedankt voor je aanmelding
× Deze popup niet meer weergeven