Inspiratie

Volg het WJD-kruis door Nederland

Door: Jong Katholiek dinsdag 27 september 2022

Het internationale WJD-kruis op het hoofdpodium in Panama 2019. (Foto: Ramon Mangold)

Het Wereldjongerendagen-kruis reist door de bisdommen

Van 14 oktober tot 6 november maakt het Wereldjongerendagen-kruis een tour door Nederland. Het vier meter hoge kruis is van 23 tot en met 25 oktober in het bisdom Rotterdam. Het WJD-kruis is een herkenbaar onderdeel van een landelijke pelgrimstocht door de bisdommen op weg naar de Wereldjongerendagen (WJD) die begin augustus 2023 in Lissabon plaatsvinden.

De pelgrimstocht kan online gevolgd worden via een interactieve kaart op de website wjdkruis.nl. Op de kaart staan alle locaties waar het WJD-kruis in het land langskomt. De website wjdkruis.nl vormt de centrale plek voor actuele informatie, reisprogramma’s, interviews en materialen. Tijdens de dagen van de rondgang is Jongkatholiek actief op Instagram, Facebook en Twitter met de hashtag #wjdkruis.

Tijdens de tournee zal een wisselend team van jongeren met het kruis meetrekken om de locaties te ondersteunen en te helpen bij de liturgie, muziek en de gastvrijheid. Belangstellenden kunnen zich aanmelden om mee te doen met het tourteam.

Vlak voor de eerste editie van de Wereldjongerendagen in 1983 gaf paus Johannes Paulus II een houten kruis aan de jongeren. Sindsdien trekt dit kruis de hele wereld rond en heeft het een speciale plaats bij elke editie van de WJD. Eind 2003 was dit WJD-kruis voor het laatst in Nederland. In de zomer van 2022 is er vanaf de plek van het originele WJD-kruis in Rome een Nederlands WJD-kruis uitgezonden. Dit kruis is door de Katholieke Studenten Nijmegen met 27 personen naar Nederland gezonden. De pelgrimstocht van het WJD-kruis nodigt uit om de boodschap van vrede, verzoening en verlossing door te geven.

In het bisdom Rotterdam staat het jongerenprogramma 2022-2023 voor een belangrijk deel in het teken van de voorbereiding op de WJD. “Op verschillende plekken zijn jongeren zich al aan het voorbereiden op de WJD”, vertelde Desirée Bühler, medewerker jongerenpastoraat van het bisdom, eerder op deze website. “Het jongerenprogramma 2022-2023 wil hen bij elkaar brengen, omdat het belangrijk is dat jongeren in de Kerk leeftijdgenoten ontmoeten met wie ze samen op kunnen trekken.”

Deel dit item

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze tweewekelijkse nieuwsupdate en mis niets.

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze tweewekelijkse nieuwsupdate en mis niets.

Aanmelding aan het verwerken
Er is iets fout gegaan bij het aanmelden
Bedankt voor je aanmelding
× Deze popup niet meer weergeven