Inspiratie

Vuurdoop! voor vormelingen op de zaterdag voor Pinksteren

Door: Bisdom Rotterdam woensdag 31 mei 2023

Foto’s: Bisdom Rotterdam

Schriftlezing, gebed, workshops en theater over de kracht van de Heilige Geest

Op zaterdag 27 mei kwamen 250 vormelingen en 70 ouders en begeleiders bijeen in de kathedraal in Rotterdam voor de Vuurdoop. De deelnemers openden de dag samen in de kerk. De bisschop las daarbij voor uit de Bijbel, waarin wordt verteld over de komst van de Heilige Geest met Pinksteren (Handelingen 2, 1-11). Via kaarsjes die iedereen bij binnenkomst had gekregen werd licht en vuur doorgegeven. In verschillende talen werd door vormelingen gebeden om de komst van de Heilige Geest.

Via kaarsjes worden licht en vuur doorgegeven.

Vanuit de kerk gaan de vormelingen, de ouders en begeleiders uiteen voor workshops die in drie rondes worden gegeven. In de workshop diaconie maken de vormelingen kaarten voor ouderen. Er is een workshop over de Heilige Geest en een zomerkampenspel. Vormelingen beklimmen de toren van de kathedraal en maken een theatervoorstelling mee over de heilige Titus Brandsma (door diaken Peter Vermaat).

Het zomerkampenspel was actief en ging over samenwerken.

Ouders en begeleiders zijn uitgenodigd voor een gesprek over de Korintiërsbrief waarin de apostel Paulus schrijft over de gaven van de Geest (1 Korintiërs 12, 4-11). Bisschop Van den Hende en vicaris Henri Egging gaan hierover in aparte groepen in gesprek. De tekst wordt samen gelezen en daarna is er ruimte om uit te wisselen. Een van de verzen is: “Er zijn verschillende gaven, maar slechts een Geest. Er zijn vele vormen van dienstverlening, maar slechts een Heer.” Een deelnemer vertelt over haar werk in de zorg: “Toen ik jonger was, dacht ik: ik doe wat ik leuk vind. Nu besef ik veel meer dat het zinvol is. Ik ervaar het als mijn roeping.” Vicaris Egging: “De verschillende gaven die elkaar aanvullen zijn ook jong en oud in de Kerk die elkaar aanvullen, zoals vandaag op deze vormelingendag generaties samenkomen: de vormelingen, u als ouders en begeleiders, de jonge vrijwilligers die deze dag mee mogelijk maken.”

Agnes Osiewacz, parochievicaris Stefan Kuik en vormelingen uit de H. Willibrordusparochie.

Aan het eind van de dag haalt parochievicaris Stefan Kuik (H. Willibrordusparochie) samen met Agnes Osiewacz nog snel wat bekertjes drinken voor hun vormelingen. Met vijf van hun jongeren, uit de groep vormelingen die al in november het vormsel ontving, zijn ze naar deze Vuurdoop gekomen. Agnes is lid van de vormselwerkgroep. “Ik vind het belangrijk om de kinderen mee te geven wat ik zelf van thuis gekregen heb. Zeker ook omdat mijn dochter dit jaar het vormsel doet. Het is de eerste keer dat ik de Vuurdoop meemaak en het is heel mooi om zo samen te komen. Ja, mijn dochter heeft het zo te zien ook erg naar haar zin vandaag.” Kapelaan Kuik vult aan: “Het is een heel goede dag voor de vormelingen, omdat ze veel leeftijdsgenoten ontmoeten. Op zo’n dag als vandaag zien ze: ik ben niet de enige die gevormd is en gelooft, er zijn veel meer jongeren in de Kerk.” Agnes: “De theatervoorstelling over Titus Brandsma was ook echt bijzonder. Ik woon nu bijna veertien jaar in Nederland en kende hem nog niet. Ik ga zeker meer over hem opzoeken.”

Via theater van diaken Peter Vermaat maakten de vormelingen kennis met het indrukwekkende verhaal van pater Titus Brandsma.

Als de vormelingen weer in de kerk verzameld zijn, zijn daar ook alle vrijwilligers weer in hun herkenbare rode T-shirts en twee personen die eruit springen: de heilige diaken Laurentius en de heilige Elisabeth. De bisschop vertelt wie zij zijn en dat ze de patroonheiligen van de kathedraal zijn. Beiden hebben zich vanuit hun geloof op een bijzondere manier ingezet voor arme mensen en daar ook veel moeite voor gedaan. Laurentius had er zijn leven voor over en Elisabeth had tegenwerking van haar familie.

Bisschop Van den Hende: “Laurentius en Elisabeth zijn leerlingen van Jezus uit de derde en de dertiende eeuw. Wij zijn leerlingen uit de 21e eeuw. Ik hoop dat jullie met de kracht van de Heilige Geest net als zij vanuit jullie geloof in Jezus Christus laten zien dat de liefde van God het verschil maakt. En als je je alleen voelt en het moeilijk vindt, weet dan dat je niet alleen bent, want vandaag merk je dat er veel vormelingen zijn van jouw leeftijd. Samen vormen wij de Kerk door de kracht van de Heilige Geest. Ook vóór jullie heeft de Heilige Geest mensen geïnspireerd. En dat zal Hij ook na jullie doen met weer nieuwe vormelingen.”

Bisschop Van den Hende vertelt over diaken Laurentius en Elisabeth van Thüringen,

De bisschop dankt al degenen die de Vuurdoop! mee mogelijk hebben gemaakt. Daarna wordt het Vuurdooplied gezongen (Veni Sancte Spiritus) en volgt de zending en de zegen. “Lang geleden kwam de Heilige Geest over de apostelen. En ook wij hebben de Heilige Geest ontvangen met het sacrament van het vormsel. Aan de Geest mogen we vragen om wijsheid, kracht, geloof en liefde”, bidt de bisschop. “God, zegen onze parochies en help ons om het geloof in U te bewaren en anderen mensen te vertellen over uw Zoon, Jezus.”

De vormelingen horen van Shirleni Blanken over eenzaamheid bij oudere mensen en schrijven daarna kaarten voor ouderen.

De diocesane vormelingendag wordt elk jaar gehouden op de zaterdag voor Pinksteren. “Het is echt een dag voor hen”, vertelt Anneke Donkers na afloop. Zij coördineerde de Vuurdoop! vanuit de pastorale dienstverlening van het bisdom. “Het beklimmen van de toren was een uitdaging, voor sommigen zelfs wat spannend maar je zag ze doorzetten, waarna ze vanuit de toren veel van de stad zagen. Ik heb veel gezelligheid bij de groepen gezien. Ze waren samen op pad, groepjes lunchten op de trappen voor de kathedraal in het zonnetje. Het was ontspannen en op andere momenten was er flink wat drukte, zoals bij het zomerkampenspel. Dat was heel actief en ging met veel plezier. Het spel ging nadrukkelijk over samenwerken, ook met kinderen die je niet kent. De voorstelling over Titus Brandsma was indrukwekkend. Je zag dat de vormelingen werden gegrepen door het verhaal.”

  • Alle vormelingen zijn uitgenodigd voor de zomerkampen in juli
  • Vormelingen die misdienaar zijn, zijn welkom op de misdienaarsdag op 30 september in Brielle
  • Vormelingen werden ook geattendeerd op de Tour of Faith bijeenkomsten, waar jongeren samenkomen rond de bisschop op de laatste zondag van de maand en waar ook zij als ze ouder zijn aan mee kunnen doen

De vormelingen horen van diaken Iwan Osseweijer meer over de Heilige Geest.

Deel dit item

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze tweewekelijkse nieuwsupdate en mis niets.

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze tweewekelijkse nieuwsupdate en mis niets.

Aanmelding aan het verwerken
Er is iets fout gegaan bij het aanmelden
Bedankt voor je aanmelding
× Deze popup niet meer weergeven