Netwerk van liefde

Bisschop bezoekt gevangenis voor Kerstmis

Door: Bisdom Rotterdam dinsdag 15 december 2020

Foto: Bisdom Rotterdam

Een nieuwe kerstgroep voor de penitentiaire inrichting Dordrecht

Bisschop Van den Hende bezocht op donderdag 10 december de penitentiaire inrichting Dordrecht. De bisschop gaf aan de gevangenis een bijzondere kerstgroep. Hij ging daarmee in op een speciaal verzoek.

Geestelijk verzorger Jacqueline van Heel nam dit najaar contact op met het bisdom, omdat in de gevangenis geen kerststal aanwezig was. Bij het woord van welkom geeft ze aan dat ze wel even bang was geweest voor de omvang van een kerstgroep die bijvoorbeeld uit een parochie over zou zijn. Echter de nieuwe kerststal heeft precies het goede formaat en is bijzonder mooi, vertelt ze.

Bisschop Van den Hende wordt welkom geheten door een klein gezelschap, waaronder de persoon die altijd koster is in de vieringen in de gevangenis. Deze gedetineerde vertelt hoe corona ingrijpt in het leven van de gevangenen, ook waar het gaat om de vieringen. Deze zijn niet meer toegankelijk en worden gestreamd in de gevangenis. De samenkomsten worden gemist, geeft hij aan.

Bisschop Van den Hende zegent de kerstgroep. (Foto: Bisdom Rotterdam)

Dit jaar wordt in het bisdom Rotterdam het Jaar van het Woord van God gehouden. In dit kader vertelt bisschop Van den Hende dat de beeldengroep van de kerststal in beeld brengt wat in de evangelies van Lucas en Matteus wordt verteld over de geboorte van Christus. In 1223 was het de heilige Franciscus van Assisi die in Greccio het kerstevangelie uitbeeldde met de medewerking van echte mensen en dieren.

De bisschop vertelt over de herders, mensen in de marge van de toenmalige samenleving, die echter als eersten de blijde boodschap van de geboorte mochten vernemen, over de wijzen die geleid werden door een ster en die van ver kwamen ten teken dat de komst van Jezus de Heer bestemd is voor alle volken. De aanwezigheid van de os en de ezel in de stal wordt verbonden met een vers uit de profeet Jesaja, waarin staat “dat een os zijn eigenaar kent en een ezel de krib van zijn meester” (Jesaja 1, 3). Daarna zegent de bisschop de kerststal.

Door elk jaar een kerststal aan een instelling te geven, normaliter aan een school en nu aan de gevangenis, wil de bisschop de inhoudelijke betekenis van het kerstfeest onder de aandacht brengen en ondersteunt het bisdom het werk van de kloosterzusters van de Monastieke Familie van Bethlehem in Frankrijk, die in hun atelier de makers zijn van de beeldengroep (www.artisanatmonastique.com).

Foto: Bisdom Rotterdam

Deel dit item

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze tweewekelijkse nieuwsupdate en mis niets.

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze tweewekelijkse nieuwsupdate en mis niets.

Aanmelding aan het verwerken
Er is iets fout gegaan bij het aanmelden
Bedankt voor je aanmelding
× Deze popup niet meer weergeven