Expertmeeting van geestelijk verzorgers

Expertmeeting geestelijk verzorgers in het kader van het Jubeljaar: de hoop stelt niet teleur

image

Foto: Georg Arthur Pflueger via Unsplash

Op donderdag 8 mei waren geestelijk verzorgers bij elkaar om te spreken over hoop naar aanleiding van de bul: Spes non confundit (de hoop wordt niet teleurgesteld).

In een korte inleiding vatte Emile Boleij, gedelegeerde voor het categoriaal pastoraat, de bul samen en stukken tekst uitgelicht die van betekenis zijn voor de geestelijke verzorging. “Met name waren dat de tekenen van hoop, vanuit de werken van barmhartigheid, voor de diverse groepen mensen die te maken krijgen met kwetsbaarheid”, vertelt hij.

“Tijdens de presentatie leverde dit een boeiend gesprek op met een mooie uitwisseling van ervaringen in de zorg. Met als een van de vragen wat de betekenis van hoop in soms uitzichtloze situaties kan zijn en wat daar te doen. Samen uithouden en professionele trouw werden als mogelijke tekenen van hoop genoemd.”

Als afsluiting keken de geestelijk verzorgers samen naar een korte documentaire over pelgrims die na een levenscrisis op weggaan.

In zijn bul voor het Heilig Jaar vroeg paus Franciscus om “bewegingen van hoop” te maken, onder meer naar de zieken. “In het Jubeljaar zullen wij geroepen zijn om tastbare tekenen van hoop te zijn voor zoveel broeders en zusters die in moeilijke omstandigheden leven”, schreef de paus (nr. 10).

“Tekenen van hoop zullen gegeven moeten worden aan de zieken thuis en in de ziekenhuizen.”

In paragraaf 11 schreef de paus specifiek over mensen die te maken hebben met ziekte. “Tekenen van hoop zullen gegeven moeten worden aan de zieken thuis en in de ziekenhuizen. Mogen zij troost vinden in de nabijheid van personen die hen bezoeken en in de genegenheid die zij ontvangen”, aldus paus Franciscus. Hij noemt de werken van barmhartigheid “werken van hoop”. Deze werken wekken gevoelens van dankbaarheid op, waarvan hij hoopt dat die alle werkers in de gezondheid bereiken “die in vaak moeilijke omstandigheden hun zending uitoefenen met dienstvaardige zorg voor zieke en de meest broze mensen.”

“Moge het niet ontbreken aan inclusieve aandacht voor allen die, doordat zij zich in bijzonder zware omstandigheden bevinden, de eigen zwakte ervaren, vooral als zij lijden aan ziektes of handicaps die hun persoonlijke autonomie zeer beperken. De zorg voor hen is een loflied op de menselijke waardigheid, een lied van hoop dat de harmonieuze samenwerking van heel de maatschappij vereist”, aldus paus Francicus.

Met regelmaat wordt een expertmeeting gehouden voor geestelijk verzorgers met een zending die werkzaam zijn in zorginstellingen in het bisdom Rotterdam. De bijeenkomsten zijn een platform voor inhoudelijk gesprek en uitwisseling.