Netwerk van liefde

Het licht van Kerstmis: kerstlichtjesavond voor nabestaanden

Door: Bisdom Rotterdam maandag 19 december 2022

Foto: Bisdom Rotterdam

Gebed en gezang tijdens kerstlichtjesavond op begraafplaats St. Laurentius

Traditiegetrouw opende r.-k. begraafplaats St. Laurentius in Rotterdam voor Kerstmis haar deuren voor nabestaanden die met Kerstmis iemand moeten missen. Op deze vrijdagavond 16 december was bisschop Van den Hende celebrant met assistentie van diaken Franck Baggen in de twee gebedsvieringen op deze kerstlichtjesavond. Aan het begin van de avond was er een gebedsviering met bekende kerstliederen in de Portugese taal. Deze viering was speciaal voor mensen van de Kaapverdiaanse gemeenschap. Later op de avond was er een viering met Nederlandse en Engelstalige liederen.

Bezoekers van de begraafplaats maken deze avond een ronde over de begraafplaats, die is verlicht door vele honderden kaarsjes langs de paden. Ze bezoeken het graf van hun overledenen. Bij binnenkomst lopen ze langs een groot verlicht hart en een grote kerstboom waarin versieringen zijn opgehangen die zijn gemaakt door kinderen.

Het koor zingt kerstliederen in de Portugese taal. (Foto: Bisdom Rotterdam)

Diaken Franck Baggen is voorzitter van het bestuur van de begraafplaats. Aan het begin van de gebedsvieringen heet hij de bisschop en de aanwezigen welkom. Er wordt gelezen uit de Schrift en gebeden en de bisschop houdt een korte homilie. Hij preekt over de geboorte van Jezus, de nabijheid en liefde van God. “Op deze kerstlichtjesavond staan we stil bij de geboorte van Christus. We gedenken zijn geboorte ook hier op de begraafplaats. God die mens wordt, die met ons het leven ten volle deelt. Dat willen we met elkaar vieren. Juist ook op deze plek waar velen van u een dierbare hebt begraven of anderszins een plaats heeft gegeven”, zegt de bisschop. “Als je in rouw bent, als je verdriet hebt, als je elke dag opnieuw je naaste mist, mag je weten dat God niet wegkijkt. Hij wil in liefde dichtbij ons zijn.”

“Kerstmis is het feest van de geboorte van Jezus, Gods eigen Zoon die in de wereld komt. Het evangelie zegt: God houdt zoveel van ons dat Hij ons zijn Zoon gegeven heeft, hier in ons midden. Jezus werd geboren in moeilijke omstandigheden. Er is geen plek in de herberg en Hij wordt geboren in een stal, waar geen enkele voorziening is. Zijn geboorte heeft allerlei elementen van wat mensen in onze wereld mee kunnen maken: kou, teleurstelling, ongastvrijheid en buiten gesloten worden. Hoeveel mensen overkomt dat niet ook in onze tijd?”

Honderden lichtjes verlichten de begraafplaats. (Foto: Bisdom Rotterdam)

De bisschop preekt over Kerstmis in het licht van Pasen: “Jezus’ verrijzenis laat zien dat het leven sterker is dan duisternis en dood. Door de dood is er een afstand tussen ons en degenen die ons dierbaar zijn. We kunnen niet meer met hen praten, lachen of ergens naartoe gaan. Maar Jezus’ geboorte die we met Kerstmis vieren, was het begin van een grote verandering. Want de Heer leeft: Hij gaf zijn leven aan het kruis, maar is opgestaan uit de dood. God is nabij aan allen die gestorven zijn. Hij is nabij aan allen aan wie wij zelf niet meer onze zorg en liefde kunnen besteden zoals voorheen, met zíjn liefde en zorg. Dat is geen goedkope troost. We vergeten niet onze pijn en ons verdriet. Maar het is door onze tranen heen het perspectief van het licht van Kerstmis, dat ook het licht van Pasen is. De Heer is nabij en houdt ons vast, wat er ook gebeurt. De geboorte van de Heer is de handreiking van God zelf, die zegt: Ik kom naar je toe, ook al voel je je alleen. En als het donker is, laat het licht van mijn aanwezigheid in je hart nooit doven.”

De kerststal op de begraafplaats. (Foto: Bisdom Rotterdam)

Deel dit item

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze tweewekelijkse nieuwsupdate en mis niets.

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze tweewekelijkse nieuwsupdate en mis niets.

Aanmelding aan het verwerken
Er is iets fout gegaan bij het aanmelden
Bedankt voor je aanmelding
× Deze popup niet meer weergeven