Inspiratie

25e Pinksternoveen in het Groene Hart

Door: Bisdom woensdag 16 mei 2018

Marcel Loos en Karin van Tol ontsteken de vuurschalen met het licht van de paaskaars. (Foto: Emy Jansons)

Jaar van Gebed: Gebed om de Geest zet mensen in beweging

Voor het 25e jaar op rij trekt de Pinksternoveen langs verschillende kerken door het Groene Hart. In deze negen dagen op weg naar Pinksteren komen deelnemers van 11 tot en met 19 mei samen voor gebed, elke dag in een andere kerk. Op enkele dagen is dat in oecumenisch verband. De noveen wordt gebeden in kerken langs twee routes: door de omgeving van Alphen aan de Rijn en van Gouda. Wel starten en eindigen de routes samen, zoals op deze eerste avond waar ruim honderd parochianen uit de wijde omtrek naar HH. Petrus en Pauluskerk in Aarlanderveen zijn gekomen.

“Bidden is voor mij een wezenlijk onderdeel van het christelijk leven”, zegt Karin van Tol die de eerste avond in Aarlanderveen als gebedsleider met twee andere gebedsleiders verzorgt. “Ik haal kracht en steun uit het gebed en het versterkt mijn band met God. Om nu zo met elkaar te bidden tijdens de Pinksternoveen geeft een saamhorigheid. Dat er zo’n grote opkomst is, laat zien dat mensen het belangrijk vinden om samen biddend op weg te gaan naar Pinksteren.”

“Een noveen zet mensen op een bepaald spoor”, legt Pastoor Ruud Visser van de Parochie H. Thomas uit. Hij is deze avond aanwezig als deelnemer aan de noveen. “Je gaat in gebed ergens naar op weg. Bij deze noveen is dat Pinksteren, een feest van beweging: de Geest gaat waaien, er komen vlammen en mensen treden naar buiten. Gebed om de Geest zet mensen in beweging. Dat kun je bij deze Pinksternoveen zien. Het was een heel betrokken viering, waarin mensen bezig zijn met hun geloof.”

"Het is dezelfde Geest die Jezus Christus bezielde en waarvan Hij zei: ‘Ik ga heen, maar Ik zal je een Helper sturen. Die Helper komt, maar je moet er wel om bidden.’”

Tijdens de viering met liederen, gebeden en gedachten over de Heilige Geest, ontsteken de gebedsleiders twee vuurschalen aan het licht van de paaskaars. Voor elke route van de noveen gaat één schaal mee van kerk naar kerk. Dit vuur, dat symbool staat voor het licht van Christus, dragen de gebedsleiders aan het einde van de viering de kerk uit. Zo geven ze het licht door aan de volgende gebedsleider.

Emeritus deken Leo Peeters startte 25 jaar geleden in Alphen aan de Rijn met de Pinksternoveen, die later uitgroeide tot een noveen door het hele Groene Hart. Hij neemt deel aan deze eerste avond in Aarlanderveen. “Als je bidt dan verbind je je met elkaar”, zegt hij over de noveen. “Als ik bid voor de parochies dan voel ik mij met hen verbonden. Ik bid dan dat het vuur van de Heilige Geest mag branden in die parochies. Het is dezelfde Geest die Jezus Christus bezielde en waarvan Hij zei: ‘Ik ga heen, maar Ik zal je een Helper sturen. Die Helper komt, maar je moet er wel om bidden.’”

Het idee van deken Leo Peeters om een Pinksternoveen in deze vorm te houden, kwam uit Breda. Peeters: “Ik kom oorspronkelijk uit het zuiden van het land. Bij een jubileumfeest van bisschop Ernst werd in de stad Breda een Pinksternoveen opgestart die negen dagen lang van de ene naar de andere kerk trok.” Met de Pinksternoveen in zijn eigen dekenaat wilde Peeters bereiken dat parochianen uit verschillende kerken elkaar zouden ontmoeten. Na de gebedsviering is er dan ook gelegenheid om samen een kopje koffie of thee te drinken en daar wordt nog altijd volop gebruik van gemaakt. Later bleken die ontmoetingen een positieve bijdrage te hebben toen parochies meer gingen samenwerken: “Toen we in de jaren ’90 begonnen met samenwerkingsverbanden tussen parochies hebben we gemerkt dat parochianen geen vreemden voor elkaar waren. Voor de eerste gesprekken hielp dat wel.”

Op het moment dat het dekenaat werd opgeheven dreigde de Pinksternoveen ook te stoppen. Willie Toor nam samen met enkele anderen de organisatie op zich, waardoor de Pinksternoveen door kon blijven gaan: “Het is zo iets fantastisch met al die enthousiaste mensen, dat kon niet stoppen”, vertelt ze opgewekt. Zelf is ze gebedsleider in Boskoop. Ze kiest dit jaar voor het thema verbinding in de door haar voorbereidde viering: “De Geest zorgt voor verbinding. De Geest verbindt ons met de woorden en het leven van Jezus en met de liefde van God. Zo verbindt hij ook de gelovigen, die in zijn naam samenkomen, met elkaar tot één gemeenschap. Zonder de Heilige Geest was er geen Kerk, en zonder Kerk geen gemeenschap. De Geest heeft ook de evangelisten geïnspireerd om het verhaal van Jezus op te schrijven. Daardoor staan wij nog altijd in verbinding met Hem.”

“De verbondenheid met elkaar versterkt het gebed.”

Merel Menken is deelneemster aan de noveen en zelf gebedsleider in Moordrecht. Voor haar is gebed tot de Heilige Geest van onschatbare waarde: “We hebben de Heilige Geest zo hard nodig in ons leven, in ons werk, in alles wat we doen. We bidden er voor dat Hij mag komen met Pinksteren.” De Heilige Geest heeft ze in haar eigen leven sterk ervaren. “Ik heb zelf een paar keer flink in de put gezeten en Hij was er. De Heilige Geest gaf me inzichten hoe ik er weer doorheen moest komen. Hij helpt me nog iedere dag.”

Bidden om de Heilige Geest is volgens haar belangrijk voor de Kerk: “We hebben heel hard roepingen nodig voor het priesterschap en het diaconaat. Ik denk dat we ervoor moeten bidden dat het leeft onder de jongeren. Zeker nu de bisschop het Jaar van Gebed heeft afgekondigd, probeer ik daar handen en voeten aan te geven.” Merel Menken vindt het prettig om met anderen samen te bidden. “Als je alleen bidt, is het toch anders dan wanneer je samen bidt. Dat vind ik ook met de Pinksternoveen. De verbondenheid met elkaar versterkt het gebed.”

Dat de Pinksternoveen na 25 jaar nog altijd door het Groene Hart trekt, daar is initiator deken Peeters blij mee. Wat volgens hem het geheim is van de Pinksternoveen? “De kracht zit in gewone mensen die elkaar ontmoeten, en in de gebedsleiders die het vuur van de Heilige Geest blijven uitdragen.”

Bekijk hier de foto's:

Deel dit item

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze tweewekelijkse nieuwsupdate en mis niets.

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze tweewekelijkse nieuwsupdate en mis niets.

Aanmelding aan het verwerken
Er is iets fout gegaan bij het aanmelden
Bedankt voor je aanmelding
× Deze popup niet meer weergeven