Netwerk van liefde

Paus Franciscus vraagt om solidariteit op Werelddag van de Armen

Door: Rkkerk.nl en katholiekleven.nl donderdag 03 november 2022

Foto: Ramon Mangold

Boodschap van de paus voor de Werelddag van de Armen 13 november

Op zondag 13 november wordt de Werelddag van de Armen gehouden. De boodschap van paus Franciscus voor deze dag heeft als thema: ‘Jezus is om uwentwil arm geworden’ (vgl. 2 Korintiërs 8, 9). Het is voor de zesde keer dat de Werelddag van de Armen wordt gehouden en de paus noemt de dag “ook dit jaar weer een gezonde uitdaging om na te denken over onze levensstijl en de vele vormen van armoede van deze tijd.”

De tekst van de apostel Paulus waar het thema van de Werelddag van de Armen naar verwijst, toont de grote paradox van ons geloof, schrijft de paus: “De armoede van Christus maakt ons rijk.” Paus Franciscus: “Door te herinneren aan de ‘liefdedaad’ van Jezus Christus wil Paulus bevestigen wat hijzelf heeft gepredikt, dat wil zeggen dat de ware rijkdom niet bestaat in het ophopen van ‘schatten op aarde, waar ze door mot en worm vergaan, en waar dieven inbreken om te stelen’ (Matteüs 6, 19), maar veeleer in de wederzijdse liefde die ons elkaars lasten doet dragen, zodat niemand in de steek wordt gelaten of buitengesloten.”

Paus Franciscus wijst erop dat miljoenen vluchtelingen van de oorlogen in het Midden-Oosten, Afrika en Oekraïne zijn opgevangen en roept op tot voortzetting van die solidariteit.

Het thema ‘Jezus is om uwentwil arm geworden’ komt uit een brief van de apostel Paulus aan de christenen van Korinthe. Paulus had voor de gemeenschap van Jeruzalem een collecte georganiseerd. “Na het aanvankelijke enthousiasme van de gemeente van Korinthe begon hun inzet minder te worden”, aldus de paus. Daarom brengt Paulus de collecte opnieuw onder de aandacht. “Aan het verzoek van Paulus ligt zeker de noodzaak van concrete hulp ten grondslag, maar zijn bedoeling gaat verder”, benadrukt paus Franciscus. “Paulus nodigt ertoe uit de collecte te houden als een teken van liefde, zoals door Jezus getoond. Kortom, edelmoedigheid ten opzichte van de armen vindt haar sterkste motivatie in de keuze van de Zoon van God die zelf arm heeft willen worden.”

Kent u de R.K. Instelling St. Elisabeth?

De heilige Elisabeth van Thüringen (1207 - 1231) zette zich persoonlijk en radicaal in voor de zorg voor armen en zieken. Zij is patrones van onder meer de caritas. In de stad Rotterdam is Elisabeth patroonheilige van de kathedraal. Op zaterdag 26 november reikt bisschop Van den Hende Elisabethcertificaten uit voor diaconale activiteiten in het bisdom Rotterdam.

Om vanuit de Kerk diaconale plekken, als centra van barmhartigheid mogelijk te maken en te steunen, is bij gelegenheid van het wereldwijde heilig jaar van de barmhartigheid en het diocesane jubileumjaar (60 jaar bisdom) door bisschop Van den Hende op 2 februari 2016 de R.K. instelling Sint Elisabeth opgericht. U kunt de R.K. Instelling St. Elisabeth steunen en zo het dienstwerk van de liefde (diakonia) ondersteunen in het bisdom Rotterdam.

Uw gegevens

Als u de bovenstaande velden niet invult, doneert u anoniem.

Met een bedrag van:

Deel dit item

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze tweewekelijkse nieuwsupdate en mis niets.

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze tweewekelijkse nieuwsupdate en mis niets.

Aanmelding aan het verwerken
Er is iets fout gegaan bij het aanmelden
Bedankt voor je aanmelding
× Deze popup niet meer weergeven