Cijfers Kerkbalans

Kerkbijdragen zijn en blijven van groot belang voor de financiering van de activiteiten van de parochies

Op 18 april 2018 zijn de landelijke cijfers van de inkomsten en uitgaven van parochies bekendgemaakt. Daarbij is speciale aandacht voor de inkomsten uit de actie Kerkbalans. De financiële gegevens worden ontleend aan de jaarrekeningen van de parochies. De cijfers zijn uitgesplitst per bisdom en voorzien van een vergelijking met het voorgaande jaar.

Voor parochies in het bisdom Rotterdam geldt:

• De totale inkomsten van parochies bedragen in 2016 bijna € 21,8 miljoen (2015: bijna 21,5 miljoen)
  • De inkomsten bestaan voor 65% uit ‘levend geld’. Dit zijn de bijdragen Kerkbalans (35%), collecten (16%), vergoedingen voor kerkelijke diensten (14%). De overige inkomsten zijn uit bezittingen en beleggingen (35%).
  • De totale uitgaven van parochies bedragen in 2016 € 23,8 miljoen (2015: 24,3 miljoen)
  • De opbrengst uit de actie Kerkbalans is in het bisdom Rotterdam het afgelopen jaar licht gedaald, van 7,6 miljoen in 2015 naar 7,527 miljoen in 2016.

Een derde van de inkomsten van parochies is afkomstig uit de actie Kerkbalans.

Algemeen econoom John Bakker: “Het bereikte resultaat is met de inzet van velen gerealiseerd. De cijfers laten zien hoe geweldig belangrijk de actie Kerkbalans is voor de parochies in het bisdom. Het is een essentiële basis om de pastorale activiteiten te organiseren en om zorg naar mensen in te kunnen vullen. Onze bisschop spreekt regelmatig over het netwerk van liefde, over onderlinge solidariteit en over het nemen van verantwoordelijkheden van en naar elkaar. Als zodanig wordt de genoemde liefde wederkerig als in een familie, de familie van de Kerk van Rotterdam.”

Foto: Peter van Mulken