Over Kerkbalans

Kerkbalans is de jaarlijkse terugkerende actie voor geldwerving door parochies

In de Kerk is geld geen hoofdzaak, maar wel noodzaak. Geldwerving is buitengewoon belangrijk. Het bisdom Rotterdam versterkt daarom het netwerk van mensen die in de parochies de geldwerving behartigen. Hiervoor worden bijeenkomsten in de twee vicariaten van het bisdom gehouden en regelmatig vindt ook een diocesane bijeenkomst plaats over geldwerving.

De landelijke actie Kerkbalans wordt jaarlijks gehouden in januari. Het is de grootste fondswervingsactie in het land. De Kerk is het waard om je voor in te zetten en betrokken te zijn! Zie voor meer informatie: www.kerkbalans.nl

Parochies hoeven de actie Kerkbalans niet te beperken tot januari. Sterker nog, het hele jaar door mag de parochie lokaal goede aandacht hebben voor geldwerving. De Actie Kerkbalans Service van het bisdom Rotterdam ondersteunt daarbij:

• Voor hulp bij uw Kerkbalans brief
  • Hulp bij het maken van uw eigen folder
  • Voorbeeldartikelen voor uw parochieblad
  • En meer! Kijk op de webpagina van de Actie Kerkbalans Service van het bisdom Rotterdam wat deze Service voor uw parochie kan betekenen
  • Zie ook de 10 praktische tips om Kerkbalans in uw kerk te organiseren
  • Kerkbalans start onderzoek naar kerk-zijn na corona

Door: Rkkerk.nl dinsdag 19 oktober 2021

Hoe geven we de kerk vorm na tijden van corona? Met een onderzoek onder kerkgangers in Nederland wil Actie Kerkbalans antwoord krijgen op onder meer deze vraag. Het onderzoek wordt uitgevoerd door Citisens.

• Meet & greet Kerkbalans: cijfers en vernieuwde service Kerkbalansfolder

Door: Bisdom Rotterdam maandag 18 oktober 2021

Op maandagavond 11 oktober vond de meet & greet Kerkbalans plaats voor parochiebesturen, werkgroepen Kerkbalans en belangstellenden. In totaal namen ongeveer vijftig mensen deel aan de bijeenkomst die hybride werd gehouden.

• ‘Contant geld neemt af, maar mensen willen wel blijven geven’

Door: Bisdom Rotterdam woensdag 09 juni 2021

Collectes en Kerkbalans vormden in het recente verleden samen 51% van de inkomsten in parochies in het bisdom Rotterdam. Na een online bijeenkomst over het evalueren en verbeteren van je actie Kerkbalans en een avond over het verbreden van draagvlak, stond op een derde bijeenkomst op 31 mei digitaal collecteren centraal.

• Actie Kerkbalans: Houd elkaar vast

Door: Bisdom Rotterdam zondag 06 juni 2021

Met steeds meer versoepelingen van de coronamaatregelen in zicht, start Actie Kerkbalans een actie om gemeenten en parochies te helpen weer op te bouwen onder het motto ‘Houd elkaar vast’. De actie Kerkbalans wordt elk jaar in januari gehouden, maar krijgt het hele jaar door aandacht.

• Tijdens de online vicariaatsbijeenkomst van het economaat stond op 19 mei een groot aantal onderwerpen op de agenda, variërend van bouwzaken, juridische zaken tot automatisering en Kerkbalans. De bijeenkomst werd gehouden voor beide vicariaten tegelijk als Teams bijeenkomst. Vragen konden worden gesteld via de chat en werden door algemeen econoom John Bakker voorgelegd aan de sprekers. Vicaris Egging opende en sloot de avond met gebed.