Over Kerkbalans

Kerkbalans is de jaarlijkse terugkerende actie voor geldwerving door parochies

In de Kerk is geld geen hoofdzaak, maar wel noodzaak. Geldwerving is buitengewoon belangrijk. Het bisdom Rotterdam versterkt daarom het netwerk van mensen die in de parochies de geldwerving behartigen. Hiervoor worden bijeenkomsten in de twee vicariaten van het bisdom gehouden en regelmatig vindt ook een diocesane bijeenkomst plaats over geldwerving.

De landelijke actie Kerkbalans wordt jaarlijks gehouden in januari. Het is de grootste fondswervingsactie in het land. De Kerk is het waard om je voor in te zetten en betrokken te zijn! Zie voor meer informatie: www.kerkbalans.nl

• Parochies hoeven de actie Kerkbalans niet te beperken tot januari. Sterker nog, het hele jaar door mag de parochie lokaal goede aandacht hebben voor geldwerving. Consulenten Kerkbalans ondersteunen parochies daarbij.
  • Download het Stappenplan Kerkbalans
  • Neem als parochie contact op met een Kerkbalansconsulent via E kerkbalans@bisdomrotterdam.nl
  • Ook voor de beoordeling van uw brief voor de actie Kerkbalans!
  • Het landelijke campagneteam van de actie Kerkbalans komt met een extra campagne. Parochies en kerken konden de afgelopen maanden geen collectes houden. “Juist nu veel mensen pastorale en/of diaconale hulp nodig hebben, lopen de inkomsten terug”, schrijft het campagneteam op Kerkbalans.nl.

• Onderzoek naar de verbondenheid van katholieken met hun parochie

Door: Bisdom Rotterdam woensdag 03 juni 2020

In twee weken tijd hebben meer dan 2.000 mensen een vragenlijst ingevuld over de verbondenheid van katholieken met hun parochie. Meedoen kan nog tot en met zondag 7 juni.

• Onderzoekers van de Erasmus Universiteit hebben in samenwerking met het bisdom Rotterdam een vragenlijst ontwikkeld over de verbondenheid van katholieken met hun parochie en hoe men aankijkt tegen de Rooms-Katholieke Kerk.

• Collecte en giften ten tijde van de corona-pandemie

Door: Bisdom Rotterdam donderdag 07 mei 2020

Verschillende parochies vragen via hun website en in livestreams aandacht voor een gift aan de parochie en deelname aan de collecte. In een brief aan parochiebesturen en pastorale teams schrijft algemeen econoom John Bakker: “We merken dat de bereidheid om te geven bij parochianen groot is.”

• Digitaal collecteren: juist nu liggen er kansen

Door: Bisdom Rotterdam maandag 04 mei 2020

Nu kerk-zijn door de coronamaatregelen op allerlei terreinen digitaal gaat, kan de collecte niet achterblijven. In de Augustinusparochie in Katwijk is gestart met collecteren via de zogenaamde Givt-app die je kunt installeren op je telefoon. Zo kan een parochiaan tijdens live gestreamde eucharistievieringen een gift in de digitale collectemand doen. Dat is praktisch voor nu, maar ook nuttig voor straks als vieringen weer toegankelijk zijn voor publiek.