Jaar van de Sacramenten

Tabernakel met afbeelding van Christus die het brood breekt en de kelk aanreikt bij het laatste avondmaal. (Foto: Ramon Mangold)

Het bisdom viert een Jaar van de Sacramenten

Tijdens de Nationale Bedevaart Brielle (19 juli) kondigde bisschop Van den Hende een themajaar aan voor het bisdom Rotterdam: het Jaar van de Sacramenten. Dit start in oktober. Meer informatie volgt binnenkort. Op deze pagina vindt u alle nieuwsberichten over het Jaar van de Sacramenten.

De zeven sacramenten zijn:

1. de doop
  2. het vormsel
  3. de eucharistie
  4. de ziekenzalving
  5. het sacrament van boete en verzoening
  6. het huwelijk
  7. de wijding
  • Op 17 oktober begint de ‘diocesane fase’ van de bisschoppensynode. Op verzoek van paus Franciscus gaat het bisdom Rotterdam van start met een bisdombrede eucharistieviering in de kathedraal in Rotterdam. “U bent hiervoor allen van harte uitgenodigd”, schrijft bisschop Van den Hende. “En het verzoek is: kom niet alleen, maar vraag mensen mee, zodat we deze diocesane fase ook daadwerkelijk samen kunnen starten vanuit ons geloof in Christus.”

• Jaar van de Sacramenten en start ‘diocesane fase’ bisschoppensynode

Door: Bisdom Rotterdam donderdag 23 september 2021

Op zondag 17 oktober begint een nieuw diocesaan themajaar in het bisdom Rotterdam: het Jaar van de Sacramenten. Dit zal duren tot 9 juli, het feest van de HH. Martelaren van Gorcum die met hun leven hebben getuigd van het geloof in de eucharistie. Bisschop Van den Hende kondigde het Jaar van de Sacramenten eerder dit jaar aan tijdens de Nationale Bedevaart Brielle (19 juli).

• Geloofsgeprek over de doop

Door: Bisdom Rotterdam zondag 19 september 2021

Op zondag 19 september was plebaan Michel Hagen te gast in het Geloofsgesprek. Vanwege het diocesane Jaar van de Sacramenten dat bisschop aankondigde, vertelde de plebaan van de kathedraal in Rotterdam over de betekenis van het doopsel, over de sacramenten en onze band met God.

• Vronesteyn start studiejaar 2021-2022

Door: Bisdom Rotterdam woensdag 01 september 2021

Vronesteyn opende op 31 augustus het nieuwe studiejaar met een eucharistieviering in de Eendrachtskapel in Rotterdam. Aan het begin van de viering heette rector Broeders alle aanwezigen welkom: studenten en stafleden van Vronesteyn, familie, donateurs en ambassadeurs van Vronesteyn.

• “Op 9 juli 1572 werden bij Brielle negentien priesters en kloosterlingen - voor het merendeel inwoners van Gorcum - gedood vanwege hun getuigenis omtrent de tegenwoordigheid van Christus in de eucharistie en het gezag van de paus als zichtbaar hoofd van de Kerk.” Met deze woorden opende custos Jack Glas op zaterdag 10 juli de Nationale Bedevaart.