Jaar van de Sacramenten

Tabernakel met afbeelding van Christus die het brood breekt en de kelk aanreikt bij het laatste avondmaal. (Foto: Ramon Mangold)

Het bisdom viert een Jaar van de Sacramenten

Tijdens de Nationale Bedevaart Brielle (19 juli) kondigde bisschop Van den Hende een themajaar aan voor het bisdom Rotterdam: het Jaar van de Sacramenten. Dit startte op 17 oktober 2021. Op deze pagina vindt u de nieuwsberichten over het Jaar van de Sacramenten.

De zeven sacramenten zijn:

1. de doop
  2. het vormsel
  3. de eucharistie
  4. de ziekenzalving
  5. het sacrament van boete en verzoening
  6. het huwelijk
  7. de wijding
  • Bisdom maakt geloofsboekje over de doop, het vormsel en de eucharistie

Door: Bisdom Rotterdam maandag 13 december 2021

In een reeks geloofsboekjes die verschijnt bij het bisdom wordt de betekenis van de zeven sacramenten uitgelegd. Het eerste geloofsboekje over de doop, het vormsel en de eucharistie is nu verspreid naar parochies met het kerstnummer van Tussenbeide. “Door het ontvangen van de sacramenten verandert je levensweg in een geloofsweg”, zegt het boekje.

• Bid mee tijdens de Nationale Roepingenweek 2021

Door: Bisdom Rotterdam donderdag 21 oktober 2021

In de week van 7 tot en met 14 november wordt de Nationale Roepingenweek gehouden. Bisdommen en religieuzen bidden deze week om roepingen tot het priesterschap, diaconaat en het religieuze leven. In het bisdom Rotterdam gebeurt dit op maandag 8 november.

• Nieuwe reeks Tour of Faith: over de betekenis van de sacramenten

Door: Bisdom Rotterdam donderdag 21 oktober 2021

Vanwege het Jaar van de Sacramenten dat op 17 oktober is gestart, zullen bisschop Van den Hende en jongeren in een reeks bijeenkomsten van Tour of Faith (ToF) in gesprek gaan over de sacramenten. Tijdens de eerstvolgende bijeenkomst op 24 oktober gaat het over de oorsprong van de sacramenten en staat het sacrament van het doopsel centraal.

• Synodaliteit: Meewerken aan de opbouw van de Kerk

Door: Bisdom Rotterdam woensdag 20 oktober 2021

“Het is een grondgegeven van de Kerk. God wil dat we als Kerk samen op weg gaan. Als we een werkzaam teken van de Heer in de wereld zijn, dan vraagt het om communio, dan vraagt het om participatio, dan vraagt het dat we de missio, de zending van de Kerk, samen oppakken en gestalte geven”, preekte bisschop Van den Hende op 17 oktober bij de opening van de 'diocesane fase' van de bisschoppensynode 2023.

• Op 17 oktober begint de ‘diocesane fase’ van de bisschoppensynode. Op verzoek van paus Franciscus gaat het bisdom Rotterdam van start met een bisdombrede eucharistieviering in de kathedraal in Rotterdam. “U bent hiervoor allen van harte uitgenodigd”, schrijft bisschop Van den Hende. “En het verzoek is: kom niet alleen, maar vraag mensen mee, zodat we deze diocesane fase ook daadwerkelijk samen kunnen starten vanuit ons geloof in Christus.”