Structurele aandacht voor diaconale projecten en initiatieven voor mensen in nood

De Diocesane Caritas Instelling (DCI) ondersteunt diaconale projecten en initiatieven in het bisdom Rotterdam, ruwweg de provincie Zuid-Holland. Diaconie wordt in de beleidsnota van het bisdom omschreven als de christelijke dienst van zorg, solidariteit en verzet ten behoeve van mensen in nood. Bij zorg gaat het om de acute en blijvende hulpverlening aan mensen in nood. Met solidariteit wordt bedoeld: hun kant kiezen en naast hen blijven staan. Verzet staat voor: weerstand bieden tegen elke vorm van onrecht en zich inzetten voor een zodanige verandering van situaties en structuren dat mensen tot hun recht kunnen komen.

De (inter)parochiële caritasinstellingen van het bisdom Rotterdam dragen jaarlijks een verplichte heffing van 0,5 % van hun vermogen af aan het bisdom. Het grootste deel van deze afdracht is bestemd voor het verlenen van subsidie aan (diocesane) diaconale projecten. Voor het beheer van de gelden uit de afdrachtregeling en de toekenning van de subsidies is de DCI opgericht. Met de afdrachtregeling wil het Bisdom Rotterdam een stimulans geven aan de caritas en de diaconie in en vanuit de parochies in het bisdom.

Geraakt door armoede

Met de DVD ‘Geraakt door armoede’ kunnen parochies en caritasinstellingen hun inzet op het gebied van armoedebestrijding presenteren aan een breder publiek, binnen en buiten de Kerk. De DVD is in opdracht van en met de DCI gemaakt. In de film van ruim 17 minuten spreekt mediapriester Roderick Vonhögen met kerkelijke vrijwilligers die zich met hart en ziel inzetten voor mensen die leven in armoede. Ze laten ook zien dat iedereen in zijn directe omgeving een bijdrage kan leveren.

• “Wat ik als rode draad door de dag heen zag, was dat eten verbindt”, zegt Tineke Heemskerk over de projectentocht welke werd georganiseerd door het bisdom Rotterdam en de Diocesane Caritas Instelling (DCI).

• DCI neemt afscheid van voorzitter en secretaris

Door: Bisdom Rotterdam woensdag 02 oktober 2019

Tijdens de vergadering op donderdag 26 september namen de voorzitter en de secretaris van de Diocesane Caritas Instelling (DCI) afscheid. Voorzitter Wilbert van Erp en secretaris Jan Kroft werden toegesproken door algemeen econoom John Bakker. Mgr. Van den Hende dankte hen voor hun inzet.

• Het bisdom Rotterdam en de Diocesane Caritas Instelling (DCI) organiseren een projectentocht op zaterdag 12 oktober 2019 door Den Haag. Vrijwilligers die zich inzetten voor diaconie in hun parochie en belangstellenden zijn uitgenodigd om deel te nemen aan deze tocht.

• Nieuwe caritaszuil voor parochies

Door: Bisdom Rotterdam woensdag 03 juli 2019

De Diocesane Caritas Instelling (DCI) van het bisdom heeft een caritaszuil ontwikkeld. Met de pilaar kunnen de PCI’en van de parochies structurele aandacht vragen voor mensen in nood. Dat is te lezen in het nieuwe nummer van Tussenbeide dat begin juni verscheen.

• Vijf tips over hoe je mensen in armoede het beste kunt helpen

Door: Bisdom Rotterdam vrijdag 14 juni 2019

De cijfers liegen er niet om: één op de vijftien huishoudens in Nederland staat aan het einde van de maand rood, 540.000 mensen verkeren in problematische schulden en 378.000 kinderen groeien op in armoede. “Maar achter deze cijfers zitten mensen van vlees en bloed”, zegt Jacqueline Beekman van Sociaal Werk Nederland tijdens haar inleiding bij de werkconferentie ‘Armoede en Schulden'.